четвер, 11 січня 2018 20:23

Щоб наздогнати Польщу за рівнем життя, нам треба 8 - 9 років - економіст

Щоб наздогнати Польщу за рівнем життя, нам треба 8 - 9 років - економіст
Новак: Щоб наздогнати європейські країни, в Україну мають заходити не менше 10 мільярдів доларів іноземних інвестицій щороку. ФОТО: usba.com.ua

Щоб наздогнати європейські країни, в Україну мають заходити не менше 10 мільярдів доларів іноземних інвестицій щороку. Тоді можна розраховувати на високі темпи росту економіки й доходів українців. За економічними підсумками всі головні показники гірші, ніж це прогнозувалося бюджетом на 2017-й рік. Про це розповів економіст Андрій Новак.

"Спочатку прогнозували зростання на 3,5 відсотки, потім - на 3, далі — 2,5 процента. В результаті маємо тільки 2. Закладалася інфляція 8,1 відсотка, а вийшло - 14. Третій ключовий показник — курс гривні. У бюджет планували 27,2 грн за долар на кінець року. Реально мали майже 28", - зазначив економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запускають першу сонячну електростанцію в Чорнобильській зоні

Схожа ситуація очікується в Україні і в 2018-му році.

"Принципово інших результатів очікувати не слід. Оскільки справжніх економічних реформ ми так і не побачили. Продовжиться знецінення гривні. Як мінімум до 31 гривні на кінець року. Економіка зросте приблизно на 2 відсотки", - сказав Новак.

Для відчутного пришвидшення росту економіки треба змінити податкову, бюджетну і кредитну системи.

"Податкова перенасичена дрібними зборами, які реально приносять невеликі доходи до державних і місцевих бюджетів і дуже ускладнюють саму систему. Після спрощення потрібен мораторій на подальші зміни. Хоча б на 5 років. У нас майже щокварталу вносяться зміни до складу податків або запроваджують нові. Це робить нереальним будь-який бізнес-план підприємця", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість дискусій навколо енергетичних формул необхідно лібералізовувати ринки - Ковалів

В бюджетній системі головні реформи повинні стосуватися децентралізації, вважає Андрій Новак.

"Зараз місцевим органам дали більше повноважень, але не більше грошей. Маю на увазі доходну частину, податки. Як і у всі роки незалежності, 80 відсотків доходів іде до центрального бюджету. Відповідно 20 залишається місцевим. А потім через дотації, фактично в ручному режимі, гроші дають регіонам. За політичну лояльність місцевих керівників" - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара в Україні продовжує стрімко зростати

Підвищення зарплат і пенсій з'їдає інфляція і знецінення гривні.

"За структурою доходів і витрат, співвідношення між ними, бюджет 2018-го року є копією торішнього. Запустили друкарський верстат. За рахунок цього роблять так зване підвищення зарплат і пенсій. Його з'їдає інфляція і знецінення гривні. Збільшується державний борг.

Та ж Польща у наступні роки не стоятиме на місці, як і інші країни. Щоб наздогнати їхній сьогоднішній рівень життя і доходів, Україні знадобиться 8-9 років. За умови, що у нас кардинально зміниться економічна політика уряду і Національного банку та зайдуть іноземні інвестиції", - підсумував Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти оголосили прогнози про політику, науку та їжу на 2018 рік

Світовий банк прогнозує зростання внутрішнього валового продукту України до 2% за підсумками 2017 року. Очікується, що протягом трьох наступних років показник зростатиме на 3,5-4%.

У 2007-му році, до світової економічної кризи, ВВП України становив $142 млрд. У 2013-му - $183 млрд. У 2016-му - $93 млрд.

Показник ВВП України на душу населення за 2016 рік становив $2,1 тис., Польщі - $12,3 тис., Білорусі - $4,9 тис.

Зараз ви читаєте новину «Щоб наздогнати Польщу за рівнем життя, нам треба 8 - 9 років - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути