Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2021 20:18

Що пообіцяла Україна за транші МВФ: подробиці меморандуму

Що пообіцяла Україна за транші МВФ: подробиці меморандуму
Згідно з меморандумом, Україна має до кінця листопада затвердити бюджет-2022 з дефіцитом у 3,5% ВВП. Фото: REUTERS

Україна в межах оновленого меморандуму з Міжнародним валютним фондом за програмою Stand-by має намір до кінця листопада ухвалити держбюджет-2022 із дефіцитом до 3,5% ВВП і скасувати послаблення критеріїв відбору представників держави до наглядових рад держбанків.

Про це повідомили на сайті Міністерства фінансів України 24 листопада.

Згідно з меморандумом, до кінця грудня цього року мають завершити та оприлюднити аудит коштів Covid-фонду. Нацбанк за погодженням із Фондом схвалить план дій із зазначенням термінів підвищення професійних можливостей банківського нагляду, а Офіс генпрокурора оприлюднить піврічний звіт про результати кримінальних розглядів щодо колишніх власників, менеджерів та пов'язаних осіб збанкрутілих з 2014 року банків. У цьому звіті мають бути зазначені дані про кількість осіб щодо яких було розслідування та яких засудили, а також розмір штрафів та відшкодування збитків.

До кінця січня Кабмін затвердить дорожню карту, в якій викладе кроки, необхідні для виведення Приватбанку та Ощадбанку на ринок для часткової або повної приватизації та залучення авторитетних міжнародних інвесторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала $700 млн від МВФ

Наступним за часом зазначене оприлюднення до кінця лютого 2022-го стратегічного документа та плану дій щодо повернення активів збанкрутілих банків.

У меморандумі Україна також узяла зобов'язання до кінця березня наступного року внести поправки до закону про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП), щоб покращити процедури відбору її посадових осіб, посилити її здатність регулювати оргдіяльність і встановити механізми підзвітності керівництва.

До цього самого терміну намічено розробити та надати всім постачальникам газу базу даних споживачів з усією інформацією, необхідною новому постачальнику для виставлення рахунків домогосподарствам.

До кінця квітня Україна має завершити разову перевірку доброчесності чинних членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) Радою з етики відповідно до положень нового закону про ВРЮ, а ще через місяць призначити наглядову раду Енергоатому з більшістю незалежних членів, обраних у межах прозорої та надійної процедури.

Україна зможе отримати від МВФ наступний транш в рамках програми Stand-by, якщо виконає згадані вище умови меморандуму. Йдеться про $2,2 млрд на забезпечення своєї фінансової стабільності.

Україна пообіцяла МВФ вакцинувати 17 млн громадян до кінця 2021 року. Про це йдеться в спільному меморандумі. Зазначається, що кількість закупленої вакцини українським урядом цьогоріч є достатньою для досягнення такого показника.

Зараз ви читаєте новину «Що пообіцяла Україна за транші МВФ: подробиці меморандуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути