Ексклюзиви
вівторок, 09 лютого 2021 11:04

"Слуга народу" й ОПЗЖ утримують офіси на тисячу квадратів, де кілька працівників

Партії "Слуга Народу" й ОПЗЖ можуть мати тіньове фінансування. До такого висновку дійшов Комітет виборців України, проаналізувавши фінансові звіти партій.

Про це свідчать аномальні показники у співвідношенні офіційної кількості працівників партії до площі офісу, який вона орендує.

"Слуга народу" орендує приміщення в конгресно-виставковому центрі "Парковий" у Києві. Площа приміщення - 1 828,2 кв. м. У КВЦ проходило висування кандидатів від політсили на минулих місцевих виборах. Торік у березні орендна плата становила 987 853 грн, квітні – 1 111 245 грн.

У центральному офісі "слуг" 8 офіційних працівників. Виходить, що на 1 припадає 228 кв. м площі.

Схожа аномалія в ОПЗЖ. У центральному апараті партії офіційно працює лише 3 особи. Водночас партія орендує офісні приміщення загальною площею 2 032 кв.м, що становить 677 кв. м на 1 працівника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийшли до влади: родичі "слуг" 2020-го обзавелися люксовими авто і столичною нерухомістю

До прикладу, площа офісу партії "Голос" - 437 кв. м, там працюють 38 осіб. У "Батьківщини" - 92 працівники, площа офісу – 1177 кв. м, "Європейської солідарності" - 41 працівник, площа – 2164 кв. м.

 

"Офіційні дані про порожні партійні офіси можуть свідчити лише про одне – тіньовий характер фінансування партії та зарплати в конвертах.

Такі величезні офіси не можуть обходитися без охорони, секретарів, оргвідділу, комп'ютерних фахівців тощо. За найскромнішими підрахунками в офісі має працювати щонайменше 30-40 осіб", - каже голова КВУ Олексій Кошель.

Громадська організація закликала Національне агентство з питань запобігання корупції ретельно вивчити фінзвіти партій на предмет можливого тіньового фінансування.

Згідно з Кримінальним кодексом подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати посади або займатися певною діяльністю на 5 років.

2020 року в партії "Слуга народу" зникли приватні донори політсили, які 2019-го перераховували партії сотні мільйонів гривень. "СН" перестала отримувати грошові внески від фізичних осіб, повідомляв рух "Чесно".

Зараз ви читаєте новину «"Слуга народу" й ОПЗЖ утримують офіси на тисячу квадратів, де кілька працівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути