субота, 30 січня 2021 19:48

Партія Зеленського перестала отримувати внески, донори з мільйонами зникли

Протягом перших 2 кварталів минулого року партія "Слуга народу" отримала 185 млн грн державних коштів. Про це повідомляє рух "Чесно"

114 млн із цих коштів — компенсація за витрати на кампанію від Центральної виборчої комісії. Ще 70 млн — держфінансування.

І лише 27 тис. грн партія отримала від приватних донорів — компанії "Качура Лоєр", яка до 2018 року належала нардепу "Слуги народу" Олександру Качурі. Ці 27 тис. партія отримала у вигляді безоплатного тимчасового користування приміщенням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов із Коломойським показали Зеленському його можливості

У 2020-му водночас зникли усі решта приватних донорів політсили, які у 2019-у перераховували партії сотні мільйонів гривень. За півроку "СН" не отримала жодного грошового внеску від фізичних осіб.

Позаторік на рахунки партії від фізосіб надійшло понад 90 млн грн, ще понад 161 млн - від юридичних. Загалом з вересня 2018-го до вересня 2019-го кошти партії перерахували 94 людини.

Низка компаній, які фінансували парламентську кампанію, були створені всього за кілька місяців до моменту перерахунку мільйонних внесків.

Видання Bihus.info з'ясувало, що один із жертводавців партії, фірма "Ярославова реклама", переказало на рахунок партії 3, 3 млн грн. Власник фірми, 22-річний чоловік працював кухарем в одному з київських ресторанів, де ліпив хінкалі.

Ще одна фірма "Компанія Пром Імпорт" віддала партії півмільйона гривень, а її власниця займається продажем жіночої білизни.

Це може свідчити про те, що партія спеціально заводила кошти через фізичні та юридичні особи. Натомість у 2020-му, з отриманням фінансування від ЦВК та держфінансування, такої потреби вже не було.

На що витратили 70 мільйонів?

У перші півроку 2020-го партія витратила на оренду майже 14 млн грн.

Партія орендує офіси у центральній частині Києва. Найбільше за послуги оренди з центрального рахунку отримала фірма "Акамант" — понад 8 млн грн. У цієї юрособи партія орендує головний офіс у конгресно-виставковому центрі "Парковий", який також відомий як "вертолітний майданчик Януковича".

У 2 кварталі (переважно у червні) минулого року "Слуга народу" створила 12 осередків. Нині політсила має 12 офісів у регіонах, і всі вони розташовані у середмісті.

Жоден із осередків торік не отримував надходжень. У борг брали навіть печатки, а харківський осередок має фінансові забов'язання на понад 300 тис. за телевізійну і друковану рекламу.

На соціологічні дослідження і лекції витратили 11,8 млн грн.

 

Зарплату у центральному офісі отримують 8 людей. Загалом на зарплати протягом двох кварталів витратили 487 тис. грн. Середня зарплата склала 53,4 тис. грн.

Для порівняння, у "Батьківщини", згідно зі звітом, налічується 92 працівники складу апарату, у "Голосу" — 36, у ОПЗЖ — 3.

Торік у березні Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства. Партіям дозволили подавати звіти впродовж 40 днів після завершення карантину.

У січні зареєстрували законопроєкт, який пропонують скасувати відтермінування подання партіями фінансових звітів.

Зараз ви читаєте новину «Партія Зеленського перестала отримувати внески, донори з мільйонами зникли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути