Ексклюзиви
субота, 12 серпня 2023 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Скандали з військкомами: чому влада звільняє всіх обласних керівників та чи спрацює ця ставка

Скандали з військкомами: чому влада звільняє всіх обласних керівників та чи спрацює ця ставка
Фото: Starkon.City

Усіх обласних "воєнкомів" звільнять – за рішенням Ради нацбезпеки і оборони. До цього довелося вдатися через скандали із Територіальними центрами комплектування, які почали масово проявлятися. Там повинні бути військові, які пройшли через фронт і зможуть відібрати тих, хто дійсно потрібен. Про це в коментарі Gazeta.ua розказав політолог Тарас Загородній.

"Влада вдалося до такого рішення, оскільки по всій країні котяться скандали з військкомами. Там йдеться не лише про вілли в Іспанії. Є факти насильства "воєнкомів" над підлеглими. Тому через низку скандалів влада змушена реагувати. Давно говорили, що там повинні бути військові, які пройшли через фронт і зможуть відібрати тих, хто дійсно потрібен. Але система у нас дійсно залишилася радянська. Тому рішення хороше. Повинні працювати мотивовані воїни, які дійсно розуміють справу. Питання в тому, як воно буде реалізоване на практиці", – сказав Загородній.

Систему роблять люди, але вони повинні масово заходити, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський прив'язав "воєнкомів" до Залужного" – політолог про рішення РНБО

"Якщо це люди з етикою та розумінням, то і система по-іншому працює. Її не побудуєш окремо від тих, хто працюватиме. Питання – у кількості людей, які прийдуть з цінностями, та створять критичну масу. Наймасовіший інститут в нашій країні – це армія", – пояснив Загородній.

На засіданні Ради національної безпеки постановили звільнити всіх голів обласних ТЦК. У червні ЗМІ повідомили, що в родини одеського "воєнкома" Євгена Борисова з'явилась вілла в Іспанії за понад €3 млн, у його дружини – офісне приміщення на головній вулиці Марбельї, а також кілька дорогих автівок.

Після цього президент Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужнному звільнити начальника ТЦК. Борисова звільнили.

Зараз ви читаєте новину «Скандали з військкомами: чому влада звільняє всіх обласних керівників та чи спрацює ця ставка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути