пʼятниця, 19 липня 2024 14:05

Скандал – її друге ім'я. Хто така Мар'яна Безугла та чим вона "знаменита"

Її часто порівнюють з Олексієм Арестовичем, зауважуючи, втім, що на відміну від цього персонажа, політичного майбутнього у неї нема. Втім, навряд чи воно є і у Арестовича, хоч мова зараз не про нього. Мова – про Мар'яну Безуглу – напевно, найбільш скандальну депутатку Верховної Ради поточного скликання. Так, Безугла все ще залишається депутаткою, хоча вже не є членкинею фракції "Слуга народу".

Жителі столичної Оболоні свого часу обрали її до парламенту по мажоритарному округу, тому правило імперативного мандату на Безуглу не поширюється. Вона й надалі представлятиме законодавчий орган – аж до найближчих виборів. А відтак Мар'яна Безугла, ймовірно, піде на політичну пенсію і вже там згадуватиме своє бурхливе депутатство. А ми тим часом аналізуємо його тут.

Вона пішла...

Хоча народна обраниця і створила безліч інформаційних приводів, причиною згадати про неї зараз є вихід депутатки з рідної фракції, який відбувся 17 липня. Отож, заступниця голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, депутатка Безугла залишила "слуг народу".

Автор: з Facebook політикині
  Мар’яна Безугла під Харковом
Мар’яна Безугла під Харковом

Раніше – а саме у січні 2024 року – вона анонсувала вихід і з провладної партії, у лавах якої перебувала, і з вище згаданого парламентського комітету. Партійний квиток "Слуги народу" вона й справді поклала на стіл, а от у комітеті затрималася.

І це при тому, що з комітету її намагаються звільнити вже півроку. Вперше думка про таку необхідність прозвучала у січні. А все тому, що восени 2023-го Безугла звинуватила військове керівництво у відсутності плану дій на наступний рік.

Однак питання про її звільнення не вдалося внести до порядку денного. Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради тоді пояснив, що для звільнення потрібне відповідне рішення погоджувальної ради депутатських фракцій і груп, постанову має також підтримати Верховна Рада.

При цьому, однак, одну посаду Мар'яна Безугла таки втратила. 15 липня її зняли з голови підкомітету з питань демократичного цивільного контролю. Для цього рішення було достатньо голосів членів оборонного комітету, а не всього парламенту.

Профіль Безуглої з'явився у базі сайту "Миротворець"

Тоді ж депутат Федір Веніславський пообіцяв, що напише заяву на Безуглу до Державного бюро розслідувань. Вона, мовляв, розголошувала інформацію з закритого засідання комітету. Власне, 16 липня Веніславський дійсно звернувся до правоохоронців, але не до ДБР, а до СБУ.

Тоді ж профіль Безуглої з'явився у базі сайту "Миротворець", котрий тримає руку на пульсі у тому, що стосується загроз національної безпеки. На сайті Безуглу звинуватили у дискредитації органів державної влади, а ще у перешкоджанні діяльності ЗСУ та спробах розколу громадянського суспільства.

Сумнівна слава наздогнала Мар'яну, хоча вона якщо й мріяла про популярність, то напевно, не про таку.

Who is Мар'яна?

Наші джерела кажуть, що Мар'яна не створила власну сім'ю – вона незаміжня і не має дітей. Так випливає і з її декларації про дохід, де не вказані члени родини. Достеменно відомо хіба що про батьків депутатки: подружжя Володимира Безуглого та Валентини Терещенко народили свою доньку у Києві – 17 травня 1988 року.

Схоже на те, що це була благополучна і небідна пара. У всякому разі, Володимир Безуглий є бізнесменом – засновником та керівником низки підприємств, зокрема, заводу "Граніт", а також благодійної організації "Фонд реабілітації та оздоровлення працівників, пенсіонерів та інвалідів МВС України".

А Валентина Терещенко за освітою та професією – лікарка, професорка, у минулому – завідувачка кафедри в київському медуніверситеті імені Богомольця. Мар'яна теж відучилась у цьому університеті, отримала спеціальність "лікувальна справа" і на початку своєї кар'єри навіть працювала в районній поліклініці.

Автор: з Facebook політикині
  Мар’яна Безугла у студентські роки
Мар’яна Безугла у студентські роки

Мар'яну Безуглу у 2015 мобілізували на фронт. Вона проходила службу в 128-й окремій гірничо-штурмовій бригаді

Як військовозобов'язану Мар'яну Безуглу у 2015 мобілізували на фронт. Вона проходила службу в 128-й окремій гірничо-штурмовій бригаді ЗСУ на посаді бойового медика. Строк мобілізації Безуглої добіг кінця у 2016-му – знявши "піксель", вона повернулася до цивільного життя у Києві.

Попри переконання, що жінки та чоловіки мають служити у війську на рівних, Мар'яна Безугла не підписала контракт із ЗСУ, а пішла працювати до медичного департаменту міноборони. Згодом тодішній міністр оборони Степан Полторак порекомендував Безуглу в Проєктний офіс реформ при МО.

А далі вже було депутатство.

"Вагнергейт": як у всьому розібратися, не розібравшись ні в чому

Маючи бекграунд у вигляді роботи в МО, Безугла прогнозовано отримує посаду заступника голови комітету з питань нацоборони, безпеки й розвідки. Її перші кроки на парламентській ниві пов'язані також і з керівництвом спеціальною комісією, котра розслідувала обставини так званого "Вагнергейту".

Нагадаємо, що так називають провалену у липні 2020 року операцію української військової розвідки. Тоді було розроблено план, як виманити до Києва російських військових злочинців – членів приватної військової компанії "Вагнер". Серед 33 "вагнерівців", яких вдалося зацікавити пропозицією нового контракту, могли бути й ті, хто збив малазійський "Боїнг" над Донеччиною у 2015-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Європарламенті палає. "Правих" витісняють на задвірки, ті погрожують та бороняться іконами

Проте замість України літак з "вагнерівцями" опинився в Білорусі, де вони благополучно уникнули пастки. Хтось злив інформацію про підготовку до заходу в останній момент – за досі не підтвердженими даними, цим "кимось" міг бути глава президентського офісу Андрій Єрмак. Та й сам президент, як подейкували розслідувачі, не міг не знати і не благословити зрив операції.

Лояльність до глави держави Мар'яна Безугла згодом засвідчувала неодноразово

В кожному разі ТСК, яку очолила Безугла, мала з'ясувати подробиці справи. Але за підсумками своєї роботи, парламентська комісія так і не знайшла відповіді на усі дражливі запитання. Єдине, на чому наголосила комісія, так це те, що Офіс президента не причетний до цього скандалу.

Лояльність до глави держави Мар'яна Безугла згодом засвідчувала неодноразово. Адже на кого б не було спрямоване жало її критики, президент Зеленський завжди його уникав. Так, він, здається, є єдиним політиком, котрого скандальна депутатка не підозрює у жодних гріхах. Бо решті регулярно дістається на горіхи.

Мар'яна та Валерій. І тези, які генерує вона сама...

Мішенню номер один для Безуглої став Валерій Залужний – тоді ще головком ЗСУ. Зараз, щоправда, вона завзято атакує і наступника Залужного - Олександра Сирського, але про це згодом. "Укуси" Залужного у виконанні Безуглої були як зовсім дріб'язковими, так і свого роду "стратегічними". Мар'яна чіплялася навіть до авторучки генерала – вона, мовляв, коштує шалені гроші, стверджувала Безугла. Але доказів своїх слів не наводила.

Та більш прицільно Безугла взялася за Залужного наприкінці 2023-го. 26 листопада вона звинуватила головкома у тому, що той не надав воєнні плани на 2024 рік, а отже має піти у відставку. "Я не здамся, я погано сплю. Сниться Лисичанськ, Бахмут й Авдіївка. Йому не сниться. У нього ялинка, дорогі сувеніри, жінки. Все ок", – написала вона на ФБ.

До речі, в контексті згаданих нею міст зазначимо, що з боку військових і політиків вкрай негативну реакцію викликало те, що Безугла їздила на фронт і перебувала на командних пунктах під час бойових дій. Якраз, зокрема, під час важких боїв за Сєвєродонецьк і Лисичанськ у червні 2022 року.

За словами очевидців, Безугла з якогось доброго дива намагалася керувати військовими, мало чи не віддаючи їм накази. Втім, сама Мар'яна наполягала, що не втручалась не у своє діло, а лише вивчала потреби військових, щоби допомагати їм як народна депутатка.

В розмові з журналістами заперечила, що підігрувала Зеленському

Що ж стосується Залужного, то інформаційна атака Безуглої на нього відбувалася на тлі чуток про конфлікт між Офісом президента та вищим військовим командуванням. Прямий заклик звільнення Залужного від Безуглої багато хто сприйняв як певний сигнал чи "промацування" Банковою суспільних настроїв.

Сама Безугла в розмові з журналістами заперечила, що підігрувала Зеленському. "Я сама генерую собі тези. Звісно, я в комунікації зі своєю командою, але часто мені доводиться наполягати щодо певних моментів. Бо так вийшло, що з нардепів ніхто так глибоко не занурювався в те, що відбувається в ЗСУ", – заявила вона.

Автор: з Facebook політикині
  Знімок на пам’ять – з єдиним, здається, кого Безугла щиро поважає
Знімок на пам’ять – з єдиним, здається, кого Безугла щиро поважає

Посваритися з усіма – місія здійсненна

Занурившись у те, що "відбувається в ЗСУ", надто глибоко, Безугла несподівано виступила із законопроєктом, який дозволяв би командирам убивати військових за невиконання наказів. Профільний комітет Ради пропустив законопроєкт із поправкою, що застосування зброї можливе тільки в разі загрози життю командира, але менш ніж за 20 днів після появи проєкту його взагалі було знято з розгляду.

Після цього депутатка посварилася з волонтерами, зарахувавши частину їх до "несправжніх" і таких, що наживаються на війні. На додачу до цього вона ще й написала заяву до СБУ із закликом перевірити деякі волонтерські мережі.

Покінчивши із цим, Безугла взялася за так званих "порохоботів" – порівняла із росіянами та побажала їм зникнення. Відтак взялася принижувати за зовнішність директорку музею Голодомору Лесю Гасиджак.

Крім того, певний час депутатка вирішила приміряти на себе роль соціолога та захопилася опитуваннями на власній ФБ-сторінці. Серед питань, які її хвилювали, було, наприклад, таке: чи готові українці відмовитися від громадянства в обмін на виїзд за кордон?

Активності Безуглої – золота жила для російських пабліків

Інше голосування вона присвятила ще більш несподіваному моменту: чи бажають її підписники народним депутатам смерті, чи бажають люди, щоб нардепи поточного скликання сиділи у вʼязниці чи щоб вони відбули на фронт? Політикиню цікавило і те, чи варто позбавляти громадянства військовозобов'язаних осіб, які перебувають за кордоном, а їхні активи віддавати сім'ям загиблих захисників?

Зазначимо, що активності Безуглої – золота жила для російських пабліків, які залюбки передруковують і її "нескромні" запитання, і деякі відповіді на них. Водночас сама депутатка відповіді давати не любить. Все, що їй не подобається, вона називає провокативним. Наприклад, зовсім просте питання про те, скільки країн є членами НАТО. Цього членкиня Постійної делегації України в Парламентській асамблеї Альянсу просто не знає. Зате вона точно знає, як теперішньому головнокомандуючому Сирському перемогти у російсько-українській війні.

Зараз ви читаєте новину «Скандал – її друге ім'я. Хто така Мар'яна Безугла та чим вона "знаменита"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути