пʼятниця, 11 жовтня 2013 15:55

Скандал у Горлівці: голос, схожий на голос заступника мера, виклав правду - "колапс насувається"

Скандал у Горлівці: голос, схожий на голос заступника мера, виклав правду - "колапс насувається"
Денис Токар. Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Минулого понеділка невідомий виклав в Інтернет викривальні одкровення чиновника, чий голос дуже схожий на голос заступника міського голови м. Горлівка (Донецька область) Сергія Шкребця.

Цей заступник відповідальний за питання освіти, охорони здоров'я, культури, спорту, соціального захисту населення, діяльності громадських об'єднань.

Із запису можна дізнатися про те, як в Горлівці тринькають і розкрадають кошти місцевого бюджету. А так само про те, що "понти для мера дорожчі за гроші".

Запис має хорошу якість, рясніє матюками і іменами відомих людей. Голос нібито Шкребця розповів про низький рівень впливу міського голови, про проблеми зі шкільним харчуванням, про будинок для безхатченків, за ремонт якого досі не заплатили. У записі, також, називаються нечесні підрядники, розкриваються схеми відмивання грошей на будівництвах і ремонтах.

Обережно, нецензурна лексика!

"Сніговий ком росте... - обурюється голос. - Я як доросла людина не можу зрозуміти, що, не заплативши 5,5 млн. за харчування дітей в школах, ми розглядаємо питання понтів, а не того, як закрити борги. Я кожен ранок прокидаюся бл... і думаю, коли ж це закінчиться".

Про ситуацію в Горлівці розмовляємо з першим заступником голови обласної парторганізації "Батьківщина" Денисом Токарем. Він - житель Горлівки, підприємець.

Особисто знаю Шкребця, "красномовного" заст. голови з культурно-масових заходів. У достовірності запису не сумніваюся, і говорить він, звичайно, чисту правду: мабуть, вже і самі чиновники, яких призначила діюча влади, задихаються від нераціонального використання бюджетних коштів. Під красивою вивіскою "благодійний фонд", як, наприклад, в Горлівці, мається на увазі, пробачте, банальний "общак" - змушують підприємства скинутися на загальноміські "святкування" - скажімо, День міста. І влаштовують фейєрверки, не виділяючи ні копійки на первинні потреби - такі, як харчування дітей.

Чому в мережі з'явився такий аудіозапис?

Це пов'язано з конфліктом усередині міського осередку ПР - конфлікт існує між горлівським нардепом від ПР Ігорем Шкірею та міським головою Євгеном Клепом. Ті, що за Клепа, - давлять опонентів через прокуратуру, а ті, що підтримують Шкірю - викладають в інтернет компромат. У політичну "війну", звичайно, ув'язані і заступники мера: Шкребець - за Шкирю, а Клеп, помічник Сергія Тігіпка, хоче переламати ситуацію у свою користь і очолити міську парторганізацію Партії регіонів. Принаймні, простежується така тенденція.

Вам відомі приклади того, як горлівські чиновники спустошують казну?

Та ось школи - 14-та і 16-та - так і залишилися без обіцяного Євгеном Клепом стадіону зі штучним покриттям. "Грандіозна ідея" обійшлася бюджету в 970 тисяч гривен. Щоб не проводити тендер, суму "не округлили" до мільйона, перерахувавши недобросовісній фірмі 78% від вартості будівельних робіт. Представники цієї фірми приїхали, грейдером погребли, зробивши видимість початку робіт і, обнадіявши дітей, у яких очі спалахнули, - нарешті, буде, де пограти у футбол... зникли. Ні стадіону, ні фірми, яка привласнила бюджетні гроші, ні грошей.

Ще приклад - 88-а школа. Її урочисто відкрили минулого року. Ми направили запит, щоб отримати публічну інформацію: хто оснастив технікою учбовий заклад, і за якими цінами робилися закупівлі? І що ви думаєте? Ноутбуки були закуплені в два рази дорожче за ринкову ціну! Стоматологічне крісло для школи купили за 46 тисяч гривен. Подібне ми знайшли за оголошеннями за 23 тисячі гривен! Гроші на будівництво школи були виділені з обласного бюджету, а відділ освіти Горлівки (керований Євгеном Клепом) розпоряджався грошима. І знову - без жодного конкурсу, оскільки, нагадаю, якщо йдеться про суми до мільйона, їх "можна" розкрадати без тендерів.

А що стосується "понтів", про які говорить голос на аудіо?

Будь ласка - "Радіо Горлівка" - комунальне підприємство. Час мовлення - 45 хвилин на тиждень. Радіоефір увесь присвячений мерові Клепу і його рекламі. І в штаті тримають шість чоловік, у кожного є зарплата. КП знаходиться на території виконкому, за оренду і комунальні послуги не платить. Мало того, щоб радійщики "дожили" до кінця цього року, їм донарахували 180 тисяч гривен з "дірявого" місцевого бюджету.

Масу обурення в Горлівці викликала така цифра: 1 мільйон 300 тисяч було витрачено на піар-компанію - у тому числі на радіо "Клас" і різні "інфопланшети", де розповідають про виконані мером зобов'язання.

Мер перерізав стрічечку під час відкриття 88-ої школи, відкритої у рамках держпрограми, до якої не мав ніякого відношення - черговий привід для піару!

А правда, яку не повідомляють горловчанам, полягає в тому, що на серпень місяць тільки по освіти в Горлівці був дефіцит бюджетних коштів у розмірі 43 мільйони!

Що за ситуація зі шкільним харчуванням в місті?

Це найбільш жахливий приклад безгосподарності - в місцевому бюджеті такий рядок просто не передбачений! Ні на поточний, ні на наступний рік. А годувати ж потрібно. Що робити? Спочатку хотіли заощадити на опалюванні, потім "придумали" провести тендер усього лише на 40 днів! "Гідний" вихід з ситуації: 40 днів дітей годуємо, а там подивимося. І в цей же момент мерія влаштовує свято в місті, яке люди сприйняли, як бенкет під час чуми!

Те, про що говорить голос, "схожий на зама мера" - ситуація чисто горлівська, як гадаєте?

Це тільки вершина айсберга, мала дещиця колапсу, який насувається в масштабах усієї країни. А головна причина - це нинішній президент, який створив модель влади, що працює таким чином.

Офіційно в Горлівській міськраді спростовують як достовірність аудіозапису, так і факти, що озвучені в ній. А неофіційно говорять про те, що ці факти відносяться до подій минулих років. Кажуть, записували Сергія Шкребця протягом більш ніж одного року, а потім змонтували. Сам Шкребець зараз відмовляється від будь-яких коментарів. Правоохоронці проводять перевірку.

"Робота ведеться, збоїв немає", - повідомив про ситуацію в місті Євгеній Клеп.

Зараз ви читаєте новину «Скандал у Горлівці: голос, схожий на голос заступника мера, виклав правду - "колапс насувається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути