середа, 09 травня 2012 16:40

"Скандал України з Європою дуже вигідний Росії" - Бондаренко

"Скандал України з Європою дуже вигідний Росії" - Бондаренко
Бондаренко: "Такими діями влади нас буквально відкидають на Урал". Фото: Gazeta.ua

На думку народного депутата від фракції "БЮТ-Батьківщина" Володимира Бондаренка, не виключено, що нинішня влада виконує чиюсь злу волю по відношенню до України, тому не звертає уваги на заклики й бойкот європейських лідерів.

Про це нардеп розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Що означає з точки зору міжнародного іміджу для України ситуація з бойкотом європейських лідерів?

"Це насамперед фіаско української влади, яке вона отримала в зв'язку з відмовою переважної більшості політичних діячів Європи брати участь у саміті в Ялті. Це загальна оцінка діяльності Януковича та його команди за останній період, тобто за час його президентства.

Також це є політична ізоляція Європою такого одіозного режиму. Європа уникає контактів із Лукашенком і Януковичем. Із усіма іншими більш менш рівні стосунки".

Які саме дії нинішньої влади, на вашу думку, зумовили таку ситуацію?

"Вдарили по іміджу України саме дії української влади щодо згортання демократії, свободи слова, гоніння на політичну опозицію. В усьому світі вони сприймаються як недемократичні, що порушують права людини на вільне висловлення своїх думок, на конкурентну політичну діяльність тощо.

Сьогодні є унікальні оцінки того, що сталося. І вони прозвучали ще раніше, наприклад, із уст Блаженнішого Любомира Гузара, який сказав, що з Януковичем немає смислу зустрічатися. Адже він зупинився на дуже низькому рівні розвитку з точки зору морально-етичної оцінки власних вчинків і самооцінки.

Янукович, Азаров і та команда, яку вони підбирали під себе вважають, що вони діють правильно, що вони дуже добре виглядають передусім у власних очах. Зокрема як люди стійкі, що живуть за принципом "сказав-зробив", не враховуючи думку ні громадськості України, ні тих, хто знаходиться за її межами".

Саміт у Ялті насправді перенесли чи скасували?

"Куди його перенесли? Яка різниця, вони ж не змінюють свою поведінку. Вони не роблять жодного кроку для взаєморозуміння. І Коморовський уже розповідав свого часу, що ось ми домовилися, що вони внесуть зміни до законодавства. До Януковича й інших діячів приїздили вже з десяток європейських лідерів. Усі однозначно говорять йому, що ніхто в світі так себе не веде, як ви. Мовляв, від вас залежить сьогодні, куди ви йдете й чи прийдете ви туди чи ні. А вони пруть, як той бульдозер, і вважають, що вони праві.

Це відкидає нас у цілому. І я не знаю, куди цей саміт переносити, на коли і чи до того часу хтось змінить свою думку. Думаю, що ні. При такому варіанті поведінки нашої влади все залишиться по-старому. Тому його можна переносити на невизначений час. Час для таких контактів визначить інша влада, яка прийде в Україну".

Які наслідки таких дій влади можуть бути в майбутньому для України з боку Європи?

"Вони є вже зараз. Україна відкидає себе на невизначений час у своїй євроінтеграції. Тобто це ізоляція. У середині країни громадянами вона відчутна в зв'язку з рейтингом цієї влади. А друге - це ізоляція з боку Європи. Своїми діями ця влада вже так ударила по іміджу держави, що тепер дуже важко буде його відновлювати.

Янукович піде, де він дінеться. Така влада не може триматися довго, тому що сьогодні зовсім інші стандарти "на вулиці", як кажуть. Однак найстрашніше в усьому цьому є те, що це відкидає цілі покоління українців від можливості жити в світі вільному, європейському. Тому для людей, які вже досить довго прожили, ця перспектива практично знищена. Для молодих людей вона є, але в далекій перспективі. Для дітей, можливо, Бог дасть вона буде якоюсь реальнішою".

Чи може влада все переусвідомити й піти на якісь поступки?

"Влада ніяких позитивних висновків не зробить. Бо такі "тупорилі" люди, які сьогодні оприлюднюють думку цієї влади, зокрема міністр Грищенко, Чечетов та інші - свято вірять, що вони діють правильно. Ці дії окремої політичної команди, яка за стандарт взяла "єнакіївські" принципи поведінки - вони жахливі. Тому світ оцінив це".

Чи може бути комусь вигідним цей міжнародний скандал України з Європою?

"Можливо, нинішня влада виконує чиюсь злу волю по відношенню до України. На мій погляд, такий розвиток подій дуже вигідний у глобальному євразійському просторі для Росії. Адже була проголошена орієнтація України в Європу, а нас буквально відкидають на Урал".

Зараз ви читаєте новину «"Скандал України з Європою дуже вигідний Росії" - Бондаренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути