середа, 08 лютого 2012 19:28

Спецтема: Плівки Забзалюка: скандал з “тушками”

Скандал із записами Забзалюка не вплине на політику - експерт

Скандал із записами Забзалюка не вплине на політику - експерт
Роман Забзалюк

У середу нардеп Роман Забзалюк розказав на прес-конференції, за якою схемою перекуповують депутатів для співпраці із владою. Спочатку потенційній "тушці" пропонують 500 тисяч доларів. Потім обіцяють кожного місяця платити по 20-25 тисяч. За ці гроші треба поливати брудом опозицію, зокрема "Батьківщину". На завершення гарантують бонус – ще 500 тисяч. Забзалюк сказав, що коли він проводив розслідування, перейшовши із фракції "БЮТ-Батьківщина" у провладну групу "Реформи заради майбутнього", йому заплатили 450 тисяч доларів. Повертати ці гроші не збирається. Має намір направити їх на боротьбу із владою та допомогу малозабезпеченим сім'ям.

- Ця заява Забзалюка має неполітичний характер, - говорить експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко. - Це є ознакою глибокої морально-етичної кризи конкретної людини. Вона притаманна не тільки йому. Кризу використовують у політичних цілях. Українському суспільству вже добре відомо, що переходи із фракції у фракцію відбуваються не через раптову зміну політичної орієнтації члена парламенту. Йдеться про суто особисті життєві меркантильні міркування.

Аудіозаписи розмов із Рибаковим можуть бути доказом підкупів?

- У будь-кого, хто прочитає, побачить, почує цей матеріал складеться персональне враження, відповідає це дійсності чи ні. Ми можемо говорити, що вірогідність такої обставини мала місце, але не більше того. Вивчати докази – не наша прерогатива. В інтернеті є багато подібної інформації. Якби ми особисто це почули, то мусили б звернутися до правоохоронних органів із заявою про злочин. Адже у Кримінальному кодексі є відповідна стаття – про недонесення про злочин. Якби цього не зробили, то були б порушниками закону.

Забзалюк має звернутися до правоохоронних органів?

- Правоохоронні органи по самому факту публікації мали б якщо не порушити кримінальну справу, то провести дізнання. Тобто перевірити, чи був злочин. Те, що народні депутати можуть не захотіти співпрацювати в цьому питанні – інша річ. Нехай скажуть, коли до них офіційно звернуться. Тоді суспільство зможе оцінити їх позицію.

Кому вигідний цей скандал?

- Він не має значення. Суспільство дуже добре знає моральну ціну своїх обранців. Для влади тут теж немає нічого нового. Вона тут взагалі не замішана. Бо не було жодного нормативного акту, яким би влада ініціювала скандал. Немає там владних повноважень – рішення не було. Цей скандал не буде резонансним. Він є не більшою проблемою, аніж голосування у парламенті п'ятьма руками. Коли депутат натискає кнопку за іншого, він прямо порушує законодавство.

Як ця подія із оприлюдненням фактів підкупу депутатів вплине на політику?

- Ніяк. Скільки у нас було подібних подій? Хіба що плівки Мельниченка, які як раз і мали вплив на політику. Але після того нічого не відбувалося. Скільки було публічних звинувачень у корупції та хабарництві? Досить згадати, коли один із журналістів звернувся до генпрокурора із повідомленням про злочин, коли незаконно обирали члена Конституційного суду. Реакції не було.

Чи є після цього у Забзалюка політичне майбутнє?

- Важко сказати. Треба говорити про те, чи є воно у політичної системи України. Зараз немає. Прийнятий закон про вибори абсолютно відтворює такий самий моральний і персональний склад парламенту, який є зараз. В такому разі у країни не може бути політичного майбутнього. На сьогоднішній день Україна минула точку неповернення. Народ позбавлений можливості легітимно змінити на виборах курс влади.

Зараз ви читаєте новину «Скандал із записами Забзалюка не вплине на політику - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути