середа, 26 січня 2022 11:17

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Ситуація кардинально інша, ніж 2014 року" - Кулеба

"Ситуація кардинально інша, ніж 2014 року" - Кулеба
МЗС працює над тим, щоб нової війни не було, сказав Кулеба. Фото: Getty Images

Ситуація сьогодні відрізняється від 2014-го, коли Росія намагалася зруйнувати українську державу. Тоді був найнебезпечніший момент. Зараз Україна стала сильною і має найвищий рівень міжнародної підтримки.

Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу, повідомляє Gazeta.ua.

"Я чудово розумію, що цими днями новини спричиняють у багатьох українців тривогу. Це нормальне людське відчуття страху. Але ставитися до нього треба надзвичайно обережно.

Сьогодні важливо протиставити страху наш спокій, стійкість і зосереджену роботу на результат. А результатом є мир. Саме він є нашим ключем до перемоги. Що ми сильніші, то менша ймовірність, що нам доведеться застосовувати силу", - сказав він.

МЗС не має права гадати: буде нова війна чи ні, зауважив Кулеба.

"Працюємо над тим, щоб її не було. Щоб забезпечити єдність світової коаліції на підтримку України. Щоб дати чітко зрозуміти Росії, що будь-які авантюри не варті ціни, яку їй доведеться за них сплатити", - заявив міністр.

"Ситуація сьогодні кардинально відрізняється від 2014 року. Саме тоді був найнебезпечніший момент. Україна була ослабленою, а партнери занадто нерішучими.

Але навіть тоді Путіну не вдалося досягти стратегічних цілей - зруйнувати нашу державу, відібрати в українського народу право визначати власне майбутнє.

Україна вистояла, провела низку важливих реформ, накачала економічні, військові, дипломатичні м'язи. Сьогодні Україна має найвищий рівень міжнародної підтримки. Це серйозний стримувальний фактор", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США доправили в Україну комплекси Javelin і готують відправлення озброєння для протиповітряної оборони

Також заявив, що Україна не має заперечень щодо письмових пропозицій, які США направлять РФ цього тижня щодо деескалації.

"Нашу позицію врахували. Пропозиції, які Сполучені Штати направлять Росії щодо України беззаперечні з нашого боку", - сказав він.

Кулеба подякував країнам за оборонну підтримку.

"Попри те, що наша держава не є членом НАТО, і дія статті п'ять Північноатлантичного договору не поширюється на Україну, ми вдячні Сполученим Штатам, Великій Британії, Польщі, Литві, Естонії, Латвії, Чехії та іншим членам НАТО за виділення додаткової оборонної безпекової підтримки наших Збройних сил.

Ця сила потрібна для того, щоб її не довелося застосовувати", - заявив міністр.

США врахували позицію України й повідомили українську владу про зміст відповідей на ультиматуми Кремля, сказав представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Торік у грудні РФ публікувала пропозиції до Альянсу щодо так званих гарантій безпеки, щоб НАТО відмовився від вступу України.

У НАТО відповіли, що вступ до Альянсу - право кожної країни обирати власні заходи безпеки.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація кардинально інша, ніж 2014 року" - Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути