середа, 10 жовтня 2012 11:10

Сиротюк відповів Царькову: жоден суд не міг визнати "Свободу" нацистською організацією

Сиротюк відповів Царькову: жоден суд не міг визнати "Свободу" нацистською організацією
Фото: elektorat.te.ua

Жоден суд не міг визнати ВО "Свободу" нацистською організацією, оскільки саме "свободівці" були позивачами, а предметом оскарження була зовсім інша тема.

Про це голова прес-служби "Свободи" Юрій Сиротюк розповів Gazeta.ua, коментуючи заяву депутата від Компартії Євгена Царькова про те, що суд вищої інстанції визнав законним висловлювання лідера Компартії Петра Симоненка про те, що партія "Свобода" є нацистською організацією.

За словами Сиротюка, в 2009 році "Свобода" подала цивільний позов до лідера комуністів Петра Симоненка й газети "Комуніст", "позов щодо захисту честі, гідності та репутації у зв'язку заявою пана Симоненка в місті Житомирі, де він заявив, що "Свободу" фінансують олігархи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Царьков стверджує, що суд визнав "Свободу" нацистською організацією

"Ми подали позов до Шевченківського суду м. Києва. Два роки ми намагалися залучити до цього процесу Симоненка, бо він не ходив, користуючись своєю депутатською недоторканістю. Ми двічі друкували йому виклик в газеті "Голос України", посилали виклик через Комітети Верховної Ради, зверталися через голову ВР. Симоненко затягував та ігнорував цей суд", - заявив "свободівець".

Окрім того, він повідомив, що лише через два роки, в 2011 році "Свободі" вдалося виграти суд першої інстанції. "Суд зобов'язав пана Симоненка визнати інформацію поширену про Тягнибока у 2009 році, як такою, що не відповідає дійсності, недостовірною, спростувати цю інформацію, а газету "Комуніст" на першій шпальті надрукувати це спростування", - продовжив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сиротюк: Ніхто не зривав зустріч лідерів "України-Вперед!" із виборцями

Окрім того, він розповів, що в листопаді 2011 року комуністи звернулися з апеляційною скаргою. "Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції про те, що Симоненко збрехав про "Свободу". Залишалась єдина інстанція, в яку міг звернутися Симоненко, бо уявіть собі ситуацію, коли за тиждень до виборів, на першій шпальті газети "Комуніст" буде написано: "Ми збрехали про Тягнибока. Вибач нам Тягникок, бо більше не будемо брехати", - додав Сиротюк.

Відповідаючи на питання, чи дійсно ВАСУ, як про те повідомив Царьков, чи Вищий спецсуд у цивільних і кримінальних справах могли визнали "Свободу" нацистською організацією, Сиротюк відповів: "Сьогодні (9 жовтня — Gazeta.ua) нібито вже є рішення, яке ми ще не отримали на руки, Вищого спецсуду у цивільних та кримінальних справах про те, що касаційна інстанція Вищого спецсуду скасувала рішення апеляційного та місцевого судів. Фактично суд ухвалив рішення, що Симоненко не має спростовувати своїх наклепницьких суджень, а газета "Комуніст" не має їх друкувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналістам у Броварах не дали "повісити" суддю: п'ятеро активістів опинились у райвідділку

"Хоча ми ще не отримали цього рішення на руки, але якщо воно є, то не відповідає принципам судочинства, бо був порушений принцип гласності. Ми, як позивачі, не були повідомлені про цей суд. Був порушений принцип змагальності сторін, тому що не був запрошений наш адвокат і ми не були присутні під час розгляду справи, і тому ми звернемось до Європейського суду з прав людини, і стовідсотково виграємо у держави України, і вже зобов'яжемо державу спростувати наклеп, який зроблений у 2009 році паном Симоненком", - підкреслив Сиротюк.

Розмірковуючи над тим, що могло статись, "свободівець" сказав: "Пан Симоненко використав "донєцкий принцип" і просто "порішав" свої проблеми. Коли наші адвокати подзвонили адвокатам комуністів, то вони теж не знали, що було таке рішення суду. Відповідно, сторони не викликалися. Єдине, що могла зробити касаційна інстанція, це скасувати попереднє рішення — тобто відмовити нам у позові, щоб Симоненко вибачався", - повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мало НКВС вас у свій час давило" - комуніст Царьков вважає "свободівців" нацистами

Також, Сиротюк додав, що "жодних висловів, або предмету суперечки — хто є нацистом, а хто не є нацистом не було, бо ми були позивачами, і предметом оскарження була зовсім інша тема, а саме — брехня Симоненка".

"І ми в гласних, публічних судах, де був принцип змагальності довели це в Шевченківському і апеляційному судах, а те, що Симоненко собі намалював, через своїх друзів з Банкової, якесь рішення, яке відмазує його — це його проблеми. Жодні ідеологічні ознаки не були предметом позову. Царьков, окрім того рішення суду, яке ми ще не бачили, все вигадав", - резюмував Сиротюк.

Зараз ви читаєте новину «Сиротюк відповів Царькову: жоден суд не міг визнати "Свободу" нацистською організацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

120

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути