середа, 07 лютого 2007 13:19

Сирія передала "Хезболлі" 100 контейнерів російської зброї

За даними німецького видання Die Welt, 31 січня в аеропорту Дамаску (Сирія) приземлився російський транспортний літак. Він доставив 600 контейнерів з російським протитанковим озброєнням. 

На злітно-посадочній смузі його зустрічали представник екстремістської організації шиїтів "Хезбола", а також представник "Революційної гвардії Ірану". У присутності сирійського офіцера вони дали команду перенести приблизно 100 контейнерів у вантажний автомобіль. Вантаж відправився до бійців "Хизбаллах" в Лівані, відзначає видання.

Воно отримало цю інформацію з джерел у західних спецслужбах. З документів виходить, що російські постачальники нічого не знали про передачу зброї "Хезболлі". Якщо торгівля зброєю здійснюється відповідно до російський-сирійських договорів, то його постачання "Хезболлі" порушує відповідну резолюцію ООН, яку прийняли в серпні 2006 року, після початку війни в Лівані. Документ забороняє передачу зброї ліванським озброєним повстанцям.

Die Welt зазначає, що високопоставлене джерело видання в Ізраїлі також підтвердило факт передачі великої партії новітніх протитанкових ракет. Серед них - російські протитанкові ракети "Корнет".

У Росії вважають, що "Хезболла", при потуранні міжнародного контингенту ООН в Лівані (UNIFIL), активно озброюється "катюшами" і ракетами середнього радіусу дії.

- Контрабанда зброї здійснюється на північ від річки Літані, де немає солдат UNIFIL. У керівництві міжнародного контингенту знають про постачання, але нічого не роблять, - пишуть російські ЗМІ.

Сирія вже не вперше відправляє частину наданого російського озброєння своїм союзникам в Лівані - офіційно Дамаск завжди стверджував, що зброю вкрали з сирійських військових таборів в Лівані.

Наслідком подібних порушень договору стало рішення Росії передати, починаючи з березня 2007 року, всю торгівлю зброєю з Сирією державному зовнішньоторговельному підприємству "Рособоронекспорт". Метою такого кроку є посилення контролю над механізмами постачань.

Раніше повідомлялося про те, що під час другої війни в Лівані "Хезболла" отримувала прямі розвідувальні дані від Сирії, яка, у свою чергу, використовувала інформацію, отриману з побудованих під Дамаском станцій радіолокаційного спостереження.

У середині серпня 2006 року прем"єр Ізраїлю Ехуд Ольмерт подзвонив президентові РФ Володимиру Путіну і повідомив його про те, що екстремістське угрупування використовує проти ізраїльтян сучасну протитанкову зброю російського виробництва, отриману бойовиками від Сирії. Зокрема, йшлося про 105-міліметрові протитанкові гранатомети багаторазового застосування РПГ-29 "Вампір" і протитанкові керовані ракети "Корнет", за допомогою яких повстанцям вдалося вивести з ладу більше десятка ізраїльських танків.

Ольмерт наголосив, що Дамаск передав цю зброю "Хезболлі". Він закликав російського президента розібратися в ситуації, щоб виключити повторення подібних інцидентів в майбутньому. У відповідь Володимир Путін попросив надати докази, підтверджуючі факт передачі сирійцями зброї "Хезболлі".

Потім міністр оборони РФ Сергій Іванов заявив, що Ізраїль не надав Росії доказів про використання угрупуванням "Хезболла" сучасних російських гранатометів під час бойових дій в Лівані.

- Повідомлення про те, що "Хезболла" має на озброєнні російські протитанкові ракети "Корнет", - нісенітниця. Ніяких доказів про наявність у бойовиків цих комплексів нам ніхто не надав, - сказав Іванов у кінці серпня журналістам в Магадані.

За матеріалами NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Сирія передала "Хезболлі" 100 контейнерів російської зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути