Ексклюзиви
четвер, 10 квітня 2014 11:17

Сепаратисти в Донецьку погрожують розправою військовим
9

Фото: Тетяна Заровна

 9 квітня близько 16.00 на площі Леніна стихійно виникла проукраїнська акція. Спочатку навпроти прибічників Росії, які цілодобово охороняють пам'ятник Леніна, самотньо стояв чоловік з українським прапором. Незабаром до нього приєдналися незнайомі дівчата. А потім ще 5 жителів Донецька. Ці люди близько години мовчки стояли з українськими прапорами, намагаючись не звертати уваги на опонентів, які приходили до них з лайкою. Їм погрожували невідомі прибічники Росії в масках та літні прибічники СРСР.

Таким чином люди протестували проти самопроголошеної "Донецької республіки", представники якої попросили Путіна ввести в Україну війська та виступають за приєднання Донбасу до Росії.

Минулої ночі сепаратисти блокували обласний військовий комісаріат, де на їх думку базуються американські найманці. Військовий комісар спробував їм пояснити, що перед ними українські військові, які виконують завдання з охорони аеропорту від терористів. Але представники "Донецької республіки" не дали автобусам виїхати на охорону аеропорту. Вони ображали військових і погрожували розправою. У результаті ті не змогли виїхати.

 

- По ситуації на ранок ми розблоковані і забезпечили виконання військового завдання, -повідомив Gazeta.ua військовий комісар Сергій Добренко.

Більшість жителів Донецька не підтримують ідею перетворення області в окрему республіку і її приєднання до Росії.

Донеччани шлють в. о. президента Олександру Турчинову і уряду листи з проханням їх захистити. У одному з таких листів, копію якого передали журналістові Gazeta.ua, говориться: "Протиправні дії відносно прибічників цілісності України несуть масовий і системний характер. Публічно висловлюватися на підтримку України і виходити на вулицю з державною символікою сьогодні небезпечно для життя. Уповільнена робота силових відомств створює тепличні умови для розвитку ідей сепаратизму і подальшого розпалювання криміногенної обстановки".

 

Жителі центру міста скаржаться на незаконні зупинки транспорту і огляд невідомими, на перекриття в'їздів до сусідніх з облдержадміністрацією будинків. Загарбники перетягли з усіх навколишніх дворів сміттєві контейнери для будівництва своїх загороджень. Вранці біля ОДА можна бачити гори порожніх пляшок від алкогольних напоїв. Люди в масках з палицями патрулюють вночі центр міста і розбивають автомобілі, які здаються їм "бандерівськими".

У школі № 2, найближчої до облдержадміністрації, скасовані зайняття. До кінця тижня відмінили зайняття в ліцеї при Донецькому національному університеті, який знаходиться біля СБУ. Усередині захопленої ОДА зламані кабінети, розграбовано та знищене особисте і державне майно. Так само протестувальники намагалися захопити тролейбуси в депо на вул. Щорса.

Переговори з сепаратистами намагалися вести Рінат Ахметов і Микола Левченко, представники влади і силових органів. Проте, вони виявилися безуспішними. Загарбники говорять, що їм нема чого втрачати. За оперативними даними, вони добре озброєні. Мають більше 200 одиниць автоматичної зброї, більше 2000 пляшок із запальною сумішшю і гранатомети.

Зараз ви читаєте новину «Сепаратисти в Донецьку погрожують розправою військовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути