пʼятниця, 18 серпня 2017 12:39

"Рахунок піде на десятки". Чому прокурори взялися за Хомутинника і скільки ще готується справ на нардепів

"Рахунок піде на десятки". Чому прокурори взялися за Хомутинника і скільки ще готується справ на нардепів
Лідер "Відродження" Віталій Хомутинник став об'єктом перевірки з боку ГПУ. Фото: vidrodzhennya.org.ua

У Генеральній прокуратурі (ГПУ) взялися перевіряти доходи за майже два десятка років у декількох депутатів, у числі яких впливовий голова депутатської групи "Відродження" у Верховній Раді Віталій Хомутинник.

Офіційного підтвердження цієї інформації ще немає, але її підтверджують як Хомутинник, так й інші фігуранти перевірок.

Що рухає в цих випадках ГПУ і скільки ще чекати уявлень, з'ясовувала "Страна".

Пряник на батіг

Інформаційне агентство "Українські новини" виявило в матеріалах Печерського районного суду Києва, що суд, пішовши назустріч ГПУ, дозволив перевірити фінансові справи депутата з 1998-го по 2016 рік, перш за все, на предмет сплати податків. Прокурорські також отримали доступ до декларацій парламентарія за 2015-й і 2016 роки. Генпрокуратура, якій підслідна стаття про ухилення від сплати податків, офіційно поки не підтвердила факт звернення до суду по "душу" Хомутинника.

Парламентарій каже, що йому приховувати нічого.

"Протягом 20 років я декларував свої доходи і платив податки, тому мені нема чого боятися, і я впевнений у своїй правоті. Головне, щоб в діях правоохоронних органів не було політичного підтексту, а кримінальне провадження стосовно мене не використали як важіль впливу на депутатську групу в парламенті для голосування за провладні реформи", - повідомив Хомутинник "Стране".

Група Хомутинника в Раді, що складається з 26 переможців виборів в мажоритарних округах, називає себе опозиційною, що, втім, не заважає їй часто голосувати разом з провладними фракціями.

Небезкорисливо: голоси обмінюються на вирішення питань депутатів на округах і в бізнесі. Досить згадати, що "Відродження" підтримала проекти державного бюджету на 2016 і 2017 роки.

За це учасникам групи, крім іншого, гарантували субвенції на соціально-економічний розвиток населених пунктів на території їх округів.

Востаннє, за ​​інформацією "Страны", депутати з "Відродження" разом з колегами з іншої депутатської групи "Воля народу" домовилися з керівництвом Кабміну, щоб фінансування для їх округів становило 25 млн грн (на кожен), тоді як мажоритарникам з провладних фракцій дісталися суми удвічі менше.

Однак наприкінці минулої - шостої - сесії Верховної Ради у "Відродженні" заговорили, що влада вже не хоче домовлятися, пустивши в хід замість пряника батіг. Учасники групи, перш за все, мажоритарники з Харківської області, стали скаржитися на примус з боку Адміністрації президента. Мовляв, Банкова вимагає голосувати за потрібні їй рішення, а в разі відмови загрожує кримінальними справами.

Як вважає співрозмовник видання з числа соратників Віталія Хомутинника, перевірка ГПУ фінансових справ голови групи може бути знаком, що ця лінія посилюється.

І бажання влади заручитися підтримкою групи перед відкриттям нової сесії Ради і прийдешніми голосуваннями нікуди не поділося.

"Йде розрахунок на те, щоб зацементувати участь "Відродження" в усіх голосуваннях, які будуть потрібні провладному союзу "Блоку Петра Порошенко" і "Народного фронту". Якщо подивитися на цю справу (Хомутинника - прим.ред.), Стане ясно, що її відкривали на швидку руку. Наприклад, слідчі нібито знайшли розбіжності в деклараціях за останні два роки, але при цьому позапланову перевірку хочуть провести, починаючи з 1998-го. Хоча очевидно, що строки позовної давності з питань до 2007 року вже пройшли", - говорить джерело.

При цьому він відповідає негативно на питання "Страны", чи вдасться вплинути такого роду діями на настрої в групі.

Депутатів по осені рахують

Експерти звертають увагу, що Хомутинник не перший зі своєї групи, кого ГПУ вирішила перевірити по частині податкової дисципліни. У травні звинувачення за цією статтею пред'явили учаснику "Відродження" Геннадію Бобову, обраному за мажоритарним округом в Черкаській області.

Як запевняв генеральний прокурор Юрій Луценко, депутат під загрозою зняття імунітету сплатив суму податкової недоїмки в розмірі 37 млн ​​866 тис. А кілька днів тому стало відомо, що знову-таки Печерський суд Києва на прохання прокурорських призначив перевірку даних, підданих ще одним представником "Відродження" Станіславом Березкіним, а також позафракційним депутатом Євгеном Мураєвим за той же період з 1998-го по 2016 рік.

"... і щоб безкоштовно"

"Я схиляюся до версії, що ГПУ хоче продемонструвати свою нібито ефективність в боротьбі з корупцією у порівнянні з НАБУ (Національне антикорупційне бюро - прим.ред.) Втім, основна мета для Луценка - піар, бо на осінь у нас буде просто злива виробництв і проваджень від НАБУ. І Генпрокуратура не хоче відставати від нього. Вже відомо про майже готові п'ять-шість подань на депутатів, справи на міністрів і виробництв на керівників держкомпаній, що мають політичних лобістів. Пам'ятаєте, Луценко говорив, що багато депутатів восени рахують, маючи на увазі майбутні подання, мабуть?", - каже політолог Анатолій Октисюк.

Політолог Руслан Бортник допускає, що претензії до вказаних депутатів відводять увагу від так званої бурштинової справи, по якій проходять провладні нардепи Борислав Розенблат і Максим Поляков та в якій немає помітних для суспільства зрушень.

"До того ж, група "Відродження" складається з екс-регіоналів, на чому цілком може зіграти представник "майданної" влади Луценко: мовляв, бачите, переслідуємо і караємо "колишніх", - говорить Бортник.

Разом з тим, він вважає, що, ймовірно, головна мета, яка переслідується цими перевірками - зібрати голоси в неформальну більшість, підконтрольну президенту.

"Справа не тільки у відкладених земельній, медичній та пенсійній реформах, кадрових питаннях в органах влади. Президенту можуть знадобитися голоси "Відродження" та інших "неохоплених" депутатів для прийняття важливіших рішень, що вимагають конституційної більшості. І це може бути політична реформа з перерозподілом владних повноважень, про що останнім часом говорять все частіше представники правлячої команди", - резюмує Бортник.

Один із впливових депутатів у розмові зі "Страной" так окреслив основні завдання "жахування" депутатів: "перше і головне - змусити депутатів дружно і, головне, безкоштовно, голосувати за потрібні закони і перестати кривити носом, коли їх викликають на Банкову. Влада відчуває, що через неясність перспектив переобрання Порошенко на другий термін, вертикаль влади почала похитуватися. Вже і Гройсман в сторону дивиться, не кажучи вже про численне депутатське болото. Саме по "болоту" і наноситься основний удар, щоб підвищити дисципліну. Всього буде кілька десятків подань. Правда, незрозуміло, як вони пройдуть через Раду. Вже зараз з розмов з колегами можу судити, що мало хто налаштований голосувати за зняття недоторканності, так як наступним може опинитися кожен з них. Дії ГПУ і НАБУ все більше нардепів оцінюють як неадекватні. І всі розуміють, що мова йде про що завгодно, тільки не про боротьбу з корупцією".

Зараз ви читаєте новину «"Рахунок піде на десятки". Чому прокурори взялися за Хомутинника і скільки ще готується справ на нардепів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути