Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 16:06

СБУ розсекретила документи про діяльність ОУН на півдні й сході України

Служба безпеки України розсекретило документи про діяльність Організації українських націоналістів на півдні й сході України в 1939 - другій половині 1950-х років.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

У четвер ,13 березня в СБУ пройшли громадські слухання на цю тему.

Під час цих слухань професор і доктор історичних наук Володимир Сергійчук повідомив, що підпілля ОУН на південній і східній територіях України почали діяти в 1939 році, а активну діяльність почали в 1941 році.

З його слів, для походу на схід були створені спеціальні похідні групи, які доходили до Харкова, Донбасу, Криму.

Сергійчук зазначив, що в жовтні 1941 року німці організували в Кривому Розі концтабір, у якому затримували націоналістів.

Як повідомив під час слухань дослідник Юрій Щур, у Запорізькій області перші члени ОУН з"явилися 8 серпня 1941 року, а останній член ОУН був арештований у травні 1950 року.

Він повідомив, що на сьогодні встановлені дані про 161 член запорізького оунівського підпілля.

Зі слів дослідника Олександра Добровольского, у Донецькій області перші оунівці з"явилися в 1940 році.

Він зазначив також, що членами донецького оунівського підпілля були вихідці з Волині, а також центральної України.

Останній член донецького підпілля ОУН був арештований в 1958 році.

Як повідомив історик Олександр Вовк, сумський підрозділ ОУН нараховував кілька сотень осіб.

Він зазначив, що із приходом радянської влади діяльність сумського підпілля ОУН не припинилася й воно існувало до кінця 1940-х років.

Співробітник галузевого державного архіву СБУ Олександр Іщук повідомив, що в архіві збереглися тисячі унікальних документів з інформацією про діяльність ОУН у Східній, Центральній і Південній Україні в 1941-1955 роках.

Він зазначив, що ОУН проводила активну антинімецьку діяльність у східних і південних регіонах України, за що члени підпілля були суворо репресовані, кілька сотень членів ОУН були відправлені в концтабори або розстріляні німецьким підрозділом Гестапо.

У лютому Служба безпеки України розсекретила матеріали кримінальних справ про діяльність Організації українських націоналістів у Донецькій області.

У січні СБУ розсекретила документи, які свідчать про непричетність ОУН до знищення єврейського населення у Львові в 1941 році.

Раніше СБУ оприлюднила документи про спеціальні групи Міністерства державної безпеки СРСР, які видавали себе за воїнів ОУН й УПА й діяли в західних областях УРСР в 1944-1954 роках.

Зараз ви читаєте новину «СБУ розсекретила документи про діяльність ОУН на півдні й сході України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути