вівторок, 19 травня 2009 16:09

СБУ передало музею сфабриковану справу сестер Петлюри (ФОТО)

15 травня у рамках заходів до Дня пам"яті жертв політичних репресій, у приміщенні Музею Української народної республіки (вул. Володимирська, 57) відбулось відкриття тематичної експозиції архівних документів Служби безпеки України.

Для експонування в Музеї Української Народної Республіки 1917-1921 років Служба безпеки України підготувала архівні кримінальні справи та електронні копії унікальних документів Галузевого державного архіву СБУ, які свідчать про визначну роль, яку відіграли у національному державотворенні та українському визвольному русі у 1917 – 1930-х роках українські громадсько-політичні діячі того часу.

За часів комуністичного тоталітарного режиму майже всі вони та їх рідні зазнали політичних репресій. Яскравим прикладом переслідувань рідних є трагічна доля сестер Симона ПетлюриМарини і Феодосії, яких у 1937 році органами НКВД було заарештовано і розстріляно. Сьогодні СБУ передає музею цю архівну справу.

До експозиції Музею також передано повністю сфальсифіковану карально-репресивними органами "Справу Українського національного центру" – міфічної підпільної організації, метою якої, за версією ГПУ, була підготовка повстання проти більшовицького режиму й проголошення незалежності України.

За цією справою у 1930-1931 роках, напередодні Голодомору 1932-1933 років, були репресовані Михайло Грушевський (його було заарештовано і після тривалих допитів у Москві звільнено під пильний нагляд ГПУ, а у 1934 р. він помер), Всеволод Голубович, Володимир Чехівський, Іван Лизанівський, Назар Петренко, Павло Христюк, Юрій Ярослав – загалом 50 осіб. Більшість з них загинула у в"язницях і таборах.

Служба безпеки України відкриває та передає музею справи на захоплених у 1945 році органами військової контррозвідки "Смерш" у Польщі і Чехословаччині діячів української політичної еміграції – колишніх посадовців і дипломатичних представників УНР Івана Фещенка-Чопівського, Максима Славинського, Миколи Галагана. Комуністичний режим, не дивлячись на похилий вік цих людей, вважав їх вкрай небезпечними для себе та репресував.

Славинський помер у листопаді 1945 р. під час слідства у Лук"янівський в"язниці НКВД у Києві, Фещенко-Чопівський – у вересні 1952 р., відбуваючи покарання у таборі. Галаган впродовж 10 років відбував покарання у Сибірському таборі, з якого його було звільнено 1 листопада 1955 р.

Директор Музею Олександр Кучерук продемонстрував присутнім книгу відгуків, у якій відвідувачі висловлюють подяку Службі безпеки України за копітку роботу із збереження та відновлення історичної пам"яті українського народу.

Зараз ви читаєте новину «СБУ передало музею сфабриковану справу сестер Петлюри (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути