вівторок, 30 березня 2021 12:07

СБУ обшукала "Український вибір" Медведчука
5

Служба безпеки України обшукала причетних до діяльності організації "Український вибір" кума президента РФ Путіна Віктора Медведчука.

Сьогодні у керівництва та представників цієї організації провели 20 обшуків. З метою документування протиправної діяльності.

Досудовим слідством встановлено, що члени "Українського вибору" під час російської окупації Криму активно підтримували й підтримують незаконно створені органи влади. Вони стали членами так званих виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування "Самооборона Криму", повідомила СБУ.

Представники організації переслідували українських активістів, захоплювали адміністративні будівлі органів влади України та охороняли так звані виборчі дільниці під час проведення "референдуму" 16 березня 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведчук і Козак у дні окупації Криму за безцінь отримали великий нафтовий бізнес - "Схеми"

Вирішується питання щодо повідомлення учасникам про підозри за статтями - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державна зрада. Раніше викритим представникам організації вже оголосили про підозри за цими статтями.

ОПЗЖ, нардепом від якої є Медведчук, на сайті заявила, що 30 березня СБУ й Офіс генпрокурора провели 12 обшуків у членів партії та представників "Українського вибору" в Київській, Одеській, Миколаївській, Черкаській, Херсонській, Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській областях та Києві.

Раніше Офіс генерального прокурора повідомляв, що підозрювані, будучи керівниками ініціативних груп руху "Український вибір - право народу", входили до складу незаконного збройного формування "Самооборона Севастополя". Вони виконували протиправні накази ватажків формування, брали участь в організації та проведенні незаконного "референдуму".

Триває досудове слідство.

Слідчі дії проводяться під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим та міста Севастополь.

2 лютого президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО, яким заблокував діяльність 3 телеканалів: "112", NewsOne та ZIK. Санкції застосовуються до нардепа з ОПЗЖ Тараса Козака і юридичних осіб.

Докази антиукраїнської діяльності NewsOne, ZIK і "112" збирали 8 місяців, розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

За повідомленням ЗМІ, підставою для впровадження санкцій проти Козака стало розслідування, проведене спецслужбами України, під час якого встановлено, що схеми з постачання вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО запровадила санкції проти нардепа з ОПЗЖ Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко. Обмеження застосували в рамках кримінального провадження щодо фінансування тероризму. Його розслідує СБУ.

Зараз ви читаєте новину «СБУ обшукала "Український вибір" Медведчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути