четвер, 22 березня 2018 08:12

Савченко засудили до 22 років в'язниці

Автор: twitter.com
  Надія Савченко чекає вироку в суді міста Донецьк Ростовської області 22 березня 2016 року
Надія Савченко чекає вироку в суді міста Донецьк Ростовської області 22 березня 2016 року

Два роки тому, 22 березня 2016-го, Донецький міський суд Ростовської області засудив українську льотчицю Надію Савченко до 22 років колонії загального режиму за нібито вбивство журналістів. На той момент Савченко вже була народним депутатом України та членом парламентської делегації у ПАРЄ.

У червні 2014 року Савченко в ході боїв захопили луганські бойовики з батальйону "Зоря" і незаконно перевезли до Росії. Там її звинуватили за сфабрикованими справами. Під час перебування у в'язниці українська льотчиця неодноразово оголошувала про голодування на знак протесту.

Вона провела в російських СІЗО 709 днів.

25 травня 2016-го Савченко повернулася в Україну. Прилетіла президентським літаком у супроводі прес-секретаря президента Святослава Цеголка та віце-спікера Ірини Геращенко.

  Савченко летить із Росії в Бориспіль президентським літаком
Савченко летить із Росії в Бориспіль президентським літаком

Паралельно з аеродрому Гостомеля під Києвом у Москву вилетів інший літак – Ан-148 із авіазагону російського президента "Росія". У ньому - засуджені за агресію і тероризм бійці ГРУ Росії Олександр Александров та Євген Єрофеєв.

  Савченко в аеропорту зустрічають мама та Тимошенко
Савченко в аеропорту зустрічають мама та Тимошенко

В аеропорту Савченко зустрічали рідні, журналісти та лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, у якої звільнена була першим номером у списку. Із аеропорту нардепа повезли в Адміністрацію президента. Там Петро Порошенко вручив їй орден "Золота Зірка" Героя України.

Автор: president.gov.ua
  Порошенко вручає Савченко зірку героя України
Порошенко вручає Савченко зірку героя України

Через півроку - 16 грудня 2016-го - Савченко виключили з фракції за таємні зустрічі з ватажками ДНР та ЛНР Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко діє в інтересах Путіна - екс-глава антикорупційного комітету

15 березня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявив у Верховній Раді, що Надія Савченко планувала "терористичний акт у стінах парламенту: знищити бойовими гранатами дві ложі, мінометами обрушити купол Верховної Ради і автоматами добивати тих, хто виживе".

Генпрокурор вніс до ВР подання на зняття депутатської недоторканності з Савченко. Його планують розглянути сьогодні, 22 березня.

Зараз ви читаєте новину «Савченко засудили до 22 років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути