середа, 21 листопада 2018 19:48

Шанс на життя, непокора чи "переворот" - як нардепи пригадують Революцію гідності

Шанс на життя, непокора чи "переворот" - як нардепи пригадують Революцію гідності
Багато народних депутатів до Майдану не були у політиці. Фото: ukranews.com

П'ять років тому, 21 листопада 2013-го, в Україні розпочалася Революція гідності. Вона перевернула усталену диктаторську систему і змінила владу в державі.

Україну розвернули від Росії у бік Європи та демократії, запустили реформи, розбудували армію. Однак не всі обіцянки, які лідери Майдану давали взимку 2013-2014-го, були виконані.

Народні депутати підсумували останні п'ять років життя країни.

"Найбільшу перспективу Україна мала на початку 1990-х. Тоді отримали незалежність, вона нам далася безкровно. Тоді могли змінити, побудувати державу. Це час втрачених можливостей. Лише сьогодні починаємо воювати за свою незалежність. Ніхто нас з-під покривала Російської Федерації просто так не відпустить.

Прийшла нова Верховна Рада, щоб міняти державу. Звичайно, особовий склад іноді бажає бути кращим. Ми бачимо реформу поліції – до неї найбільша довіра людей, і там найбільше змінений особовий склад. Бачимо гарне законодавство щодо судової реформи, але її нівелює абсолютно незмінений особовий склад", - зазначив Ігор Лапін із "Народного фронту".

Заступник керівника фракції БПП Олексій Гончаренко основним досягненням вважає курс на ЄС і НАТО, який хочуть прописати в Конституції.

"Головне – Україна визначилася зі своїм курсом. Дуже дорогою ціною, але ми відстояли свою незалежність і обрали свій курс. До того Україну носило, як по морю шкаралупу. Не було зрозуміло, куди ми пливемо. Тепер чітко зрозуміло: ми інтегруємося в західний світ. За 5 років багато для цього зробили: безвізовий режим, угода про асоціацію, товарообіг із Європою, курс на ЄС і НАТО", - сказав Гончаренко.

Позафракційний Борислав Береза закликав представників влади відзвітувати перед громадянами за виконані та невиконані обіцянки.

"Майдан – це прояв непокори людей... Вони показали, що хочуть жити в іншому світі. Влада не виконала все, що обіцяла на Майдані. Тому він ще не закінчився. Сьогодні - п'ята річниця з початку Революції гідності. Хочу, щоб політики, які стояли на сцені Майдану й обіцяли українцям покарати тітушок, кнопкодавців, злодіїв, корупціонерів, сьогодні вийшли до людей без охорони і розповіли, чому їм не вдається. Щоб пояснили, як Ланселоти, які боролися з драконами, самі стали драконами", - сказав Береза.

Його однофамілець Юрій Береза вважає, що без Майдану Росія б уже поглинула Україну повністю.

"Молодь зробила так, що Україна отримала шанс на життя. Росія була скрізь. Усе було готове до оформлення одруження України з СРСР. Це була основна мрія Путіна. Молодь вийшла і сказала, що не може один бандюк вирішувати долю всього молодого покоління... Якби не було Революції гідності, не було б того відпору, який з'явився на Донбасі. У Криму, на жаль, не з'явився", - пригадав нардеп.

Народний депутат і член колегії МВС Антон Геращенко переконаний, що доля країни і зараз лежить у руках громадян.

"Якби не було Революції гідності, клан Януковича далі керував би країною і грабував її. Є багато недоліків: корупція, неефективність влади. Але все в наших руках. Приходьте на виборчі дільниці, обирайте президента і депутатів", - закликав він.

Представники колишньої влади мають наглість у річницю Революції гідності називати її "переворотом" і говорити про дружбу з країною-агресором і закликати не допустити Майдану.

"Падіння національної валюти в три рази, закриття низки підприємств, втрата територій – це наслідки п'ятирічного панування сьогоднішнього режиму. Завдання – змінити його якомога швидше. І головне – не повторити ніякого перевороту… Ми виступаємо за те, щоб мир був по всій країні. А це неможливо без діалогу з Російською Федерацією", - сказав один із керівників партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша леді у стриманому вбранні вшанувала Небесну сотню

Після розстрілів активістів більшість керівників держави втекли з України. Президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко виїхали в Росію, де живуть і досі.

Зараз ви читаєте новину «Шанс на життя, непокора чи "переворот" - як нардепи пригадують Революцію гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути