середа, 10 березня 2021 13:54

Санкції проти Коломойського розставляють всі крапки над "і"

Санкції проти Коломойського розставляють всі крапки над "і"
Після санкцій США проти Коломойського президент Зеленський обрав страусину позицію, каже Портников. Фото: Reuters

США закликають Україну, щоб вона не була корумпованою. Про це Gazeta.ua сказав публіцист Віталій Портников, коментуючи американські санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського.

"І це такий тест. Нам кажуть – ваш олігарх, який впливає на президента і його оточення, є корумпований. Зеленський мав би обрати підтримку США, а не співпрацю з Коломойським. Президент намагатиметься вдавати, що нічого не відбувається. Він же жодним словом не згадує прізвище олігарха. Така страусина позиція.

Ситуація із санкціями розставляє всі крапки над "і". Олігархічно-корумповану державу не підтримуватиме цивілізований світ. Корупція має перестати бути фундаментом держави", - каже публіцист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді є 170 посіпак Ахметова й Коломойського - Bihus.info

Санкціями США руйнують міф про Ігоря Коломойського, який склався 2014 року, вважає Віталій Портников.

"Тоді інтереси певних олігархів співпали з інтересами українського суспільства. Олігархи не хотіли втрачати території, які для них, по суті, були феодальними володіннями. Розуміли, що якщо буде російська окупація, вони втратять бізнес, прибуток. Але водночас ці олігархи не відмовлялися від стилю керування країною, яким вони завдячують своїм мільярдам. Певно США мають чітку інформацію про це. І Україна теж має дивитися на це з відкритими очима. Очевидно, що Коломойський міг використовувати свою посаду голови Дніпропетровської ОДА для збагачення. Але тоді це була наша ціна за збереження територіальної цілісності.

Корупція в Україні дозволяє зберегти демократичний лад. Інакше вже б давно був авторитаризм. Такий як в Білорусі, де корупціонер номер один - Лукашенко, або Росії Путіна, де корупція державно впорядкована. А українська корупція – різноспрямована, керується клановими інтересами. Саме тому і не вдається встановити авторитарне правління. Як показав приклад Януковича і його крах.

Українська корупція – матір української демократії. Простий цьому доказ те, що президентом став Володимир Зеленський. Бо якби не було спонсорованих олігархами телеканалів, їхніх інтересів боротися з Порошенком, то не було б зміни влади.

Україні потрібні інші засади демократії. Нам потрібне свідоме суспільство, чесні вибори, прозорі суди, чесне слідство", - каже Віталій Портников.

5 березня США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського. Йому та його родині заборонили в'їзд у країну.

Після цього Офіс президента України заявив про деолігархізацію.

Зараз ви читаєте новину «Санкції проти Коломойського розставляють всі крапки над "і"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути