четвер, 08 жовтня 2020 16:11

Саакашвілі та уряд лобіюють інтереси Ахметова - ЗМІ

Саакашвілі та уряд лобіюють інтереси Ахметова - ЗМІ
Саакашвілі - частий гість телеканалів Ахметова. Фото: @SaakashviliMikheil

Т.в.о. міністерки енергетики Ольга Буславець та голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі лобіюють підвищення тарифів на електрику в інтересах олігарха Ріната Ахметова. Про це повідомляє сайт "Наші гроші"

У розпорядженні журналістів програми "Схеми: корупція в деталях" "Радіо Свобода" опинився лист за підписом Ольги Буславець від 28 вересня на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

У листі вона просить надати доручення Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, переглянути затверджені у серпні "ставки дохідності" на "стару" базу активів для операторів систем розподілу електроенергії (обленерго).

Пропонувалося відкоригувати рішення НКРЕКП, яка прийняла ставку дохідності 3%, на стару (переоцінену) базу активів.

Минулого тижня на засіданні Нацради реформ керівниця Міненерго зізналася, що пропонувала встановити доходність на стару (переоцінену) базу активів на рівні показника середньозваженої вартості капіталу обленерго. На сьогодні це близько 16%. Зрештою у ході засідання Буславець запропонувала збільшення від 3% до 5%.

За оцінками "Наших грошей", початкова пропозиція Буславець означала зібрати із споживачів щорічно додатково на 39 млрд грн більше порівняно з тим, що було затверджено регулятором НКРЕКП. Тоді як друга пропозиція означала підвищення тарифів задля додаткових 6-7 млрд грн у рік.

Голова Нацкомісії Валерій Тарасюк повідомив, що розцінює дії т.в.о. міністра, як тиск на НКРЕКП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуги народу" розподілилися між олігархами й голосують за потрібні їм рішення

Після засідання Нацради реформ Саакашвілі написав у Facebook, що пропонує збільшити дохідність на стару базу активів із 3% до 6%. Таке збільшення означає додатковий прибуток обленерго у розмірі понад 10 млрд грн, для чого необхідно буде підвищити тарифи на електроенергію для кінцевих споживачів.

У серпні Саакашвілі публічно хвалив формулу "Роттердам+", називаючи її вигідною. Хоча 2017-го називав корупційною схемою. У травні Саакашвілі висловлювався на захист "зелених" тарифів, які в Україні є найвищими в Європі.

Саакашвілі є постійним гостем телеканалів "Україна 24", ТРК "Україна" та програми "Свобода Слова Савіка Шустера", які належать Ахметову.

Після минулорічного придбання "Київобленерго" та "Одесаобленерго" найбільшим власником обленерго в Україні є компанія ДТЕК Ахметова.

Іншими власниками обленерго є брати Суркіси, Костянтин Григоришин, Сергій Льовочкін, Юрій Бойко, Ігор Коломойський та бізнес-група VS Energy росіян Олександра Бабакова, Євгена Гінера та Михайла Воєводіна.

Ольга Буславець до призначення т.в.о міністра працювала в Міністерстві енергетики і була однією з тих, хто погоджував формулу "Роттердам+". У травні в уряді заявляли про можливість підвищення тарифів на електроенергію для населення, нагадують журналісти.

4 березня Верховна Рада призначила Дениса Шмигаля на посаду прем'єр-міністра. Його кандидатуру пропонував президент Володимир Зеленський.

Раніше Шмигаль очолював ДТЕК-Західенерго. Коли став прем'єром, узяв собі в радники топменеджера компаній Ахметова.

Рінат Ахметов - найбагатший громадянин України. ЗМІ оцінюють його статки у $9,629 млрд.

Олігарх є власником компаній СКМ. Займається, зокрема, гірничо-металургійним, енергетичним бізнесом.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі та уряд лобіюють інтереси Ахметова - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути