неділя, 15 грудня 2013 18:14

Рядових "беркутівців" карати не будуть - політолог

Рядових "беркутівців" карати не будуть - політолог
Політолог Михайло Басараб фото: газета "День"

За силовий розгін Майдану президент України Віктор Янукович звільнив голову Київської міськдержадміністрації Олександра Попова та секретаря РНБО Володимира Сівковича. Позбулися посад начальник київської міліції Валерій Коряк та його заступник Петро Федчук.

Політолог Михайло Басараб вважає, що кожне наступне застосування владою сили до мітингувальників пришвидшуватиме її кінець.

- Янукович спробував пожертвувати не дуже важливими для нього персонами заради того, щоб опанувати ситуацію і подивитися, як розвиватимуться події далі, - зазначає експерт. - Що стосується Попова та міліцейських начальників, то вони в кращому випадку виконували накази згори. Підтвердженням є те, що у вихідні київський комунальний транспорт використовували для перевезення "тітушок". Значить, керівники КМДА продовжують брати участь у злочинних діях.

Чому Попова здали? Він же довгий час був потенційним кандидатом від влади на посаду столичного мера?

- На ньому давно поставили хрест. Бо свого часу "регіонали" витратили чимало зусиль і коштів, щоб вивести його на високий рейтинг, але це не спрацювало. А після нинішнього Майдану шансів у нього не лишилося. Тому у цієї людини, що була лише гвинтиком у великій машині цього режиму, такий фатальний кінець.

Усі звільнені персонажі відбудуться легким переляком чи їх покарають серйозно?

-Кримінальні справи будуть розслідувати, когось, можливо, й посадять. Мені здається, що Янукович, віддавши цих людей на поталу, слідкуватиме за реакцією Майдану і Заходу. Подивиться, чи проковтнуть цю кісточку. Якщо ситуація не зміниться, влада, як смертельно поранений звір, може вдатися до якихось неадекватних кроків, аж до нового застосування сили.

Чи покарають рядових "беркутівців", які били мирних мітингувальників?

-Цього робити не поспішатимуть. Бо якщо здадуть конкретних виконавців, то це стане серйозною демотивацією для інших правоохоронців, які в подальшому відмовлятимуться виконувати накази по розгону протестантів. А оскільки влада усе ще розраховує на застосування сили, то вона не зважиться карати рядових і сержантів. У крайньому разі притягнуть до відповідальності офіцерів — керівників середньої ланки. Також ніхто не буде карати високопосадовців — міністра внутрішніх справ чи його заступників.

Що має тепер робити опозиція — вимагати нових покарань чи задовольнитися?

-Опозиція отримала моральну перевагу і повернула собі ініціативу, тому має продовжувати тиск на владу. "Регіонали" спробували провести свої мітинги, але вони фактично провалилися. Морально влада виснажується. Їй не вдалися витиснути мітингувальників з КМДА, Будинку профспілок та Майдану. Звезені "регіоналами" з усіх регіонів мітингувальники роз'їхалися незадоволеними і роздратованими. Їх жахливо годували. Мені сказали, що їхній денний пайок складався з двох пачок мівіни і двох плавлених сирків. Багатьом не заплатили обіцяні гроші. Не забезпечували ночівлею. Люди спали в автобусох і поїздах. Привозили навіть дітей із сиротинців. Але й це не дало можливість забезпечити необхідну масовку.

Скільки ще триватиме протистояння?

- Видно, що влада використовує свої останні можливості і ресурси. Вона виявилася не готова до довгої облоги. Усі гадали, що буде навпаки — довго не витримає опозиція. Але вона, увійшовши у необхідний ритм і зрозумівши, що перемога буде нелегкою і нешвидкою, призвичаїлася до обставин. І ми бачимо, що опозиційний рух живе своїм життям, а влада швидко здулася. Тепер їй доводиться тільки чекати, коли мітингувальники самі розійдуться. Розігнати їх уже не можуть.

Януковичу треба вирішити ситуацію на свою користь. Тому він знову схилятиме опозицію до бутафорного діалогу. З іншого боку, влада періодично брязкатиме "беркутівськими" обладунками, намагаючись застосувати силові дії. Провокуватиме локальні сутички між мітингувальниками і тітушками, аби мати мотив для застосування спецпризначенців.

Однак кожне наступне застосування сили з боку влади тільки пришвидшуватиме розвиток ситуації і наближатиме кінець цього режиму.

Зараз ви читаєте новину «Рядових "беркутівців" карати не будуть - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

100

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути