четвер, 05 березня 2009 13:30

Румунія висилає українського дипломата через шпигунський скандал

Румунія висилає українського дипломата через шпигунський скандал

Румунія висилає українського дипломата через шпигунський скандал

Румунія висилає українського військового аташе та його помічника.

Про це заявив голова комітету Верховної ради України з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко.

"Мені про це повідомили наші державні органи. Причин назвати не можу", - повідомив він, не вдаючись у подробиці.

Експерти пов"язують висилку дипломатів із нещодавнім шпигунським скандалом, коли були арештовані румунський кадровий військовий і громадянин Болгарії, які продавали таємну військову інформацію нібито представнику України.

На думку Гриценка, висилка українських дипломатів – однозначно недружній крок стосовно України, і Міністерство закордонних справ України має у відповідь вислати двох румунських дипломатів.

Те, що відносини двох країн напружені, доводить і той факт, що президент Румунії Траян Бесеску скасував свій візит на Україну, запланований на 25-26 лютого.

Можливо, усе це пов"язано зі скандалом навколо розподілу шельфу поблизу острова Зміїний. Рішення міжнародного суду з цього приводу багато хто з українських політиків вважають несправедливим і відверто прорумунським.

Як відомо, Верховна Рада у вівторок заслухала звіт тоді ще міністра закордонних справ Володимира Огризка щодо цього рішення, після чого відсторонила його від посади.

Між тим, Румунія намагається розширити успіх і зараз ініціює на рівні ООН екологічне розслідування щодо українського проекту каналу Дунай - Чорне море, вимагаючи зупинити по ньому судноплавство, – цей канал складає конкуренцію румунському руслу.

Нещодавно в Румунії затримали румунського кадрового військового і громадянина Болгарії, які передавали таємну військову інформацію нібито представникові України, хоча офіційно причетність України до цієї справи не підтверджують.

За матеріалами: Сегодня, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Румунія висилає українського дипломата через шпигунський скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути