Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2021 14:12

Керівником САП може стати "своя людина" Зеленського

"Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру можуть перетворити на інструмент політичного тиску", - каже в інтерв'ю Gazeta.ua народний депутат від "Голос", перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

25 січня розпочався конкурс з відбору керівника САП. Також відбиратимуть заступника керівника і начальника 5-го відділу управління процесуального керівництва‚ підтримання державного обвинувачення та представництва в суді.

Кандидати подаватимуть документи до 15 лютого. Рішення буде ухвалювати Комісія з відбору. Зараз обов'язки керівника САП виконує Максим Грищук. Створення відомства було однією з вимог ЄС до України щодо надання безвізового режиму.

Автор: Facebook
  Керівнику САП треба мати затятість, міцний хребет. Тиск буде не те, що надзвичайний, а тотальний, каже Ярослав Юрчишин.
Керівнику САП треба мати затятість, міцний хребет. Тиск буде не те, що надзвичайний, а тотальний, каже Ярослав Юрчишин.

Що в роботі правоохоронців залежить від САП сьогодні?

Це представлення прокурорами у суді, процесуальний супровід усіх справ, які стосуються топ-корупції. Справ, які розслідує НАБУ, а потім розглядає Вищий антикорупційний суд.

Є певні повноваження генерального прокурора. Наприклад, подання на народного депутата чи суддю може здійснювати лише він. Навіть не керівник САП. Але решту топ-корупційних справ може представляти лише прокурор САП.

Юрисдикція САП, як частини генпрокуратури - унікальна. Йдеться про великі злочини, які стосуються корупції на понад один мільйон гривень.

Назар Холодницкий пішов з посади у серпні. Хто реально керував відомством?

Згідно закону відомством керує Максим Грищук - перший заступник керівника САП. Але було принаймні декілька випадків, зокрема щодо Татарова (заступник керівника Офісу президента, його підозрюють у хабарництві. - Gazeta.ua). Коли в роботу САП напряму намагався втручатися Офіс генпрокурора. Венедіктова усунула Грищука, який був членом групи прокурорів, від цієї справи.

Офіс генерального прокурора намагався всіляко втручатися в роботу. Не в організаційну, більше - в розслідування чутливих антикорупційних справ щодо Татарова, Микитася та низки інших.

Відбувається повернення керівництва у Янукович-style

Президент має вплив на комісію?

Комісія є дуже неоднозначною. Чотири її члени, які представляють Офіс генпрокурора за домовленністю з нашими міжнародними партнерами - незалежні експерти. Такі як Роман Куйбіда, Драго Кос. Але є сім делегованих Верховною Радою, при тому фактично з порушенням закону. Більшість яких не мають належного досвіду боротьби з корупцією. Їх повністю контролює Офіс президента. Фактично був компроміс більшості з "За майбутнє", ОПЗЖ дали голоси. Офіс президента контролює більшість у комісії.

Комісію створили більше ніж квартал тому, а конкурс оголосили тільки зараз. Кожне рішення комісії дається дуже складно. Вплив президента - значний.

На посаду керівника САП будуть просувати з тих, кого президент вважає 100% своїми. Була інформація, що посаду готують для Татарова. Це би співпадало з тим функціоналом, який Татаров виконує в ОП. Одна з його неофіційних функцій - збір папочок на фракцію, урядовців. Щоб мотивувати їх голосувати, ухвалювати рішення, потрібні ОП. Відбувається повернення керівництва у Янукович-style. Коли знаходився компромат на людину, змушували робити те, що від неї вимагали.

Зараз Татаров став неприйнятною персоною. Тому обговорюється декілька варіантів. Заміну Венедіктової на Смиронова (заступник керівника ОП. - Gazeta.ua), який близький до Портнова. А Венедіктову відіслати на пониження в САП.

Інший варіант - Роман Говда, перший заступник Венедіктової. За часів Шокіна його вже просували на керівника САП.

У незалежність комісії складно вірити. Там є необхідна квота незалежних експертів, які точно повідомлять про порушення, зловживання. Але чи зможуть вони протистояти тиску Банкової, коли більшість людей у комісії напряму залежні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупцію та агресію Росії назвали найбільшими перепонами для розвитку України

Хто ще претендуватиме на посаду?

Максим Грищук вже про це заявив.

Не думаю, що буде багато якісних кандидатів. Неозброєним оком видно, як зараз заважають працювати антикорупційним органам. Юристи з хорошим досвідом, авторитетом навряд чи захочуть вплутуватися у цей конкурс. Бо не вірять у його незаангажованість.

Якщо САП очолять такі, як Венедіктова, то орган перетвориться на інструмент політичного тиску.

Адвокати, які захищають топ-корупціонерів, отримують погодинно стільки, скільки звичайним українцям не снилося і місячно

Який керівник потрібен?

Досідчений. Нова кров - це добре, але для процесуального керівництва і представництва в суді складних кримінальних справ потрібен досвід.

Ключове - доброчесність. Щоб людина мала нульову толерантність до корупції. Була впертою. Адвокати, які захищають топ-корупціонерів, отримують погодинно стільки, скільки звичайним українцям не снилося і місячно. Керівнику САП треба мати затятість, міцний хребет. Тиск буде не те, що надзвичайний, а тотальний.

Тут варто згадати румунську антикорупційну прокурорку Лауру Ковеші, яка відкрила справи по десятках високопосадовців, довела їх до суду. На неї був постійний тиск. Зараз вона пішла на підвищення - європейська прокурорка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський готується до другого терміну

Наскільки відомство може бути впливовим?

САП - одне з найбільш впливових відомств. Веде справи щодо керівників Державної фіскальної служби, народних депутатів, міністрів. Може вести справи щодо колишніх президентів.

Зеленський зацікавлений у незалежності САП?

Важко говорити про самостійну позицію Зеленського. Єрмак, Смирнов і Татаров - не зацікавлені. А оскільки вони формують позицію президента, то скоріше за все Зеленський теж зацікавлений мати підконтрольну САП.

Зараз ви читаєте новину «Керівником САП може стати "своя людина" Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути