вівторок, 26 грудня 2017 14:49

Керує або президент, або парламент - Міклош пояснив системну проблему в просуванні реформ

Керує або президент, або парламент - Міклош пояснив системну проблему в просуванні реформ
Повинна бути або президентська, або парламентська система управління, вважає радник прем'єра, словацький реформатор Іван Міклош. Фото: УНІАН

Реформи в Україні йдуть не так швидко через дуальну систему управління.

Про це сказав словацький реформатор, головний економічний радник прем'єр-міністра Іван Міклош, пише "Сегодня".

"Сьогодні це не така велика проблема, як в минулому, коли після Помаранчевої революції можливість реформування країни була втрачена, тому що існував конфлікт між Ющенком і Тимошенко. Зараз український президент і прем'єр працюють разом, там немає такого протистояння. Але за такої дуальної системи управління в принципі не може бути ефективним. Повинна бути або президентська система, або парламентська. Щоб був один відповідальний орган і одна відповідальна особа: або прем'єр, або президент. А коли влада поділена на два адміністративних центри, це створює багато проблем. Навіть якщо ці люди у хороших стосунках", - пояснив він.

Наступна з причин - це та, що люди в Україні підтримують реформи в загальному, але, коли доходить до конкретних змін, підтримка перестає бути такою великою. Адже втручаються популісти.

"Всі люди не можуть бути докторами наук, мати економічну освіту. Треба, щоб за реформи боролися політики. Щоб правильно пояснювали суть реформ і викривали популістів. Найбільшої шкоди реформам, найбільше гальмування надають популісти. І це ще одна з причин, чому реформи йдуть не так швидко, як би могли. Ви в Україні маєте дуже досвідчених популістів. Які роблять дуже шкідливу роботу для майбутнього вашої країни", - сказав Міклош.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці звинувачують у провалі боротьби з корупцією Порошенка - соціологи

Івана Міклоша представили радником в уряді Гройсмана 27 квітня 2016-го. Він є один з авторів "словацького економічного дива". 2004 року визнаний лондонським журналом Euromoney найкращим міністром фінансів у світі. Виступає за приватизацію держпідприємств, скорочення видаткової частини бюджету, бере участь в розробці податкової реформи. Запроваджував у Словаччині єдину податкову ставку.

Зараз ви читаєте новину «Керує або президент, або парламент - Міклош пояснив системну проблему в просуванні реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути