вівторок, 08 червня 2021 19:57

Росія міцно тримає українців – Зісельс про будівництво приватного проєкту "Бабин Яр"

Росія міцно тримає українців – Зісельс про будівництво приватного проєкту "Бабин Яр"
"Російська влада перша внесли свою політику у свій проєкт. Ми – захищаємо свою мораль та ідентичність", говорить Йосиф Зісельс. Фото: "Українська правда"

Російська влада просуває приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" в Україні, щоб дискредитувати нашу країну і народ у світі. Хочуть виставити українських громадян антисемітами. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив Йосиф Зісельс, співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин України.

Конфлікти навколо діяльності приватного меморіального комплексу тривають від початку його створення. Чому українських науковців, істориків, громадських діячів ігнорує українська влада?

З серпня 2015 року, майже одночасно, почали будувати два проєкти. Один – український, державний. Уряд доручив Інституту історії Академії наук зробити його концепцію. Інший – російський державний проєкт. Зараз не конфлікт між ними, не конкуренція. Це частина гібридної війни Росії проти України. Російський проєкт є частиною інформаційного фронту. А похідні обставини йдуть із цього.

Для мене головне – український проєкт. Я його підтримую з початку виникнення. За 30 років, що я вже біля Бабиного Яру знаходжуся, це третя війна проти втручання в культуру і політику пам'яті українського народу. Бо немає нічого важливішого за суверенітет. Все, що стосується території, історії, - це наша культурна пам'ять. З тих пір, як з'явилася держава, повинні вибудовувати державну політику пам'яті. Україна не поспішає з цим, тому маємо такі проблеми. Нам весь час пхають якусь іншу історію, культуру, політику. Користуються тим, що Україна – слабка, не має багатьох ознак держави.

Прикладом, що нинішнє керівництво країни взяло сторону приватного проєкту є будівництво символічної синагоги в пам'ять про тисячі розстріляних на цьому місці євреїв. Її ініціював приватний проєкт. Були численні протести проти цього будівництва. Але у відкритті синагоги взяли участь прем'єр-міністр Денис Шмигаль і глава Офісу президента Андрій Єрмак. Чому так відбувається?

Проблема чинної влади в тому, що вона не однозначно проукраїнська. У деяких рішеннях її можна розглядати як проросійську. У деяких – виглядає як проукраїнська. Але чіткої орієнтації на український вектор розвитку немає. Тому рішення пояснюються тим, що влада така невизначена. Сама не знає, що їй потрібно.
Росія показує, яка вона потужна імперія. Має великі гроші, до яких політики жадібні. Нічого особистого. У РФ сила, гроші, чого допомагати там, де немає цього? Якщо там є правда та історія – це пусте для політиків. Але не треба боятися Росії.

Який інтерес для Кремля у просуванні цього проєкту?

Для путінської верхівки цікаво просувати російський проєкт. Вона вже багато років намагається спаплюжити Україну. Довести світові, що Україна – недолуга, не заслуговує на суб'єктність та державність. "Бачите, вони навіть пам'ять померлим не можуть організувати? А ми – можемо!".

Приватний проєкт не підлягає жодному контролю. Тоді вони покажуть, що українці нібито завжди були антисемітами, вбивцями євреїв. У цьому інтерес Путіна. Мільярдери просто допомагають, бо можуть отримувати гроші тільки завдяки Путіну. Хочуть вберегти свої джерела фінансування. На початку 2018-го року вони засвітилися у санкційних списках США, як близькі до російського президента. Це їх дратує, хочуть відбілитися. Цей проєкт слугуватиме для цього. Тому важливу роль має піар. 20 мільйонів доларів вже витратили на піар за 5 років. І не просунулися до мети. Немає концепції, немає архітектурного проєкту. Є лише декілька інсталяцій, які обслуговують потужний піар.

Як прибрати російський вплив від посягань на частину нашої національної пам'яті?

Російський вплив у нас відчувається усюди – в економіці, війні, державному управлінні. Росія міцно тримає українців в своїй ідентичності. Не дає вирватися вже 30 років. Ми ніяк не звільнимося. Якщо у нас буде національний консенсус, якщо 70-80% українців однозначно відкидатимуть все російське, імперське, працюватимуть на перетворення в європейську націю, тоді зможемо позбутися впливу росфондів. Але нас значно менше. Тому суспільство сіпається – туди і назад.

Хоча однодумців, які зацікавлені в українському, зараз набагато більше, ніж 30 років тому. Маємо більше українського і проєвропейського. Але ці еволюційні зміни дуже повільні. Жодний уряд та президент не здатні їх прискорити. Влада може ставити сприятливі умови для розвитку. Але ані зупинити, ані сильно підсилити – ні.

Нещодавно міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що від меморіалу треба забрати політику. Хто має поставити крапку в цьому питанні?

Росіяни перші внесли свою політику. Зробили нам інформаційний простір гібридної війни. Це їхня справа. Ми – захищаємо свою мораль та ідентичність. У цьому немає нічого політичного. Це питання сумління, а не політики. Російські джерела паплюжать Україну саме з приводу цього проєкту. Хто тут робить політику?

Тільки народ зможе поставити крапку. Коли нас буде не 15%, а 70-80% українців з сумлінням та однозначною українською позицією. Тоді дамо по руках і в пику тим, хто лізе в нашу культуру і пам'ять.

Українці мають почати цікавитися своєю історією. Сучасні науковці вже з нею працюють. Треба просто цікавитися. Але є війна, економічна криза – люди заклопотані виживанням, а не реалізацією нової політичної нації. А росіяни цим дуже вправно користуються.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль надав доручення Фонду державного майна віддати в оренду приватному проєкту "Меморіал Голокосту "Бабин Яр", заснованому російськими бізнесменами у 2016-го, реконструйований на державні кошти будинок колишньої контори Лук'янівського єврейського кладовища. Він є частиною українського проєкту комплексної меморіалізація Бабиного Яру. Всього в реставрацію вклали понад 30 млн грн. На 2021 рік виділили ще 60 млн грн, але поки ці кошти залишаються на державному рахунку.

Асоціація єврейських організацій і громад України подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на діяльність Київської міської ради й Київської міської державної адміністрації. Серед вимог позову – не допустити проведення будівельних робіт на Лук'янівському єврейському кладовищі й Кирилівському православному кладовищі, що розташовані в межах території Бабиного Яру в Києві.

Раніше благодійна організація "Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" подала позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити будівництво синагоги в Бабиному Яру. Будівництво веде приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «Росія міцно тримає українців – Зісельс про будівництво приватного проєкту "Бабин Яр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути