пʼятниця, 04 січня 2013 17:08

Росія шантажуватиме Україну контролем над трубою, але Янукович її не віддасть — Портніков

Росія шантажуватиме Україну контролем над трубою, але Янукович її не віддасть — Портніков
Віталій Портніков припускає, що жодні зміни в українському законодавстві не потрібні Росії. Фото: uainfo.censor.net.ua

Заяви Віктора Януковича про необхідність зміни українського законодавства для співпраці із Митним союзом не мають під собою жодного грунту.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив головний редактор каналу ТВі Віталій Портніков.

"В заяві Віктора Януковича немає нічого нового. Президент України постійно говорить про необхідність співробітництва нашої держави з Митним союзом. Зокрема, в тому, що стосується змін нашого законодавства, які б полегшили ті чи інші тарифні угоди і угоди пов'язані з торгівлею. Інша справа, наскільки самому Митному союзу потрібні такі зміни в українському законодавстві? Хотів би нагадати що країни-члени Митного союзу наполягають на тому, що Україна має укладати багатосторонні угоди з організацією трьох рівноправних членів, а не односторонні угоди з кожною країною, що є членом МС. Як на мене, відсутність таких угод України з Митним союзом є очевидним доказом провалу української дипломатії, в тому числі і торгівельної", - зауважив журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін очолив рейтинг найвпливовіших людей світу

На думку Портнікова, Росія зможе шантажувати Україну.

"Українське керівництво ніяк не могло зрозуміти, що новий торгівельний режим, який був створений після того, як почав діяти Митний союз, фактично унеможливлює торгівельні стосунки України з Росією, Білорусією і Казахстаном. З іншого боку, в самої Росії залишилась можливість тиску на Україну з точки зору непідписання багатосторонніх угод аж до того моменту, поки Україна не здійснить бажання Росії по встановленню нею контролю над українською газотранспортною системою. У цьому зв'язку, будь-які зміни в українське законодавство можуть нічого позитивного не дати. Бо я впевнений, що у російського керівництва є зовсім інша політична мета, на яку керівництво України поки що не може піти. Мінімум цієї мети — участь України як повноправного члена у Митному союзі, а максимум — встановлення повного контролю над українською ГТС, і через це контроль над українською економікою", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович опинився в капкані"

Проте, на думку журналіста, Янукович не віддасть українську ГТС.

"Я впевнений, що цього ніколи не буде. Бо тоді це поставить крапку на всіх можливостях президент Віктора Януковича та членів його сім'ї, і взагалі українських олігархів. Тому усі ці заяви президента не мають ніякого реалістичного грунту під собою", - підсумував Портніков.

Зараз ви читаєте новину «Росія шантажуватиме Україну контролем над трубою, але Янукович її не віддасть — Портніков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути