пʼятниця, 05 липня 2019 13:10

Росії нічого не світить з Україною - Bloomberg

Росії нічого не світить з Україною - Bloomberg
Більшість українців вважають Росію агресором, нагадує західна преса.

Спроби Росії посилити вплив в Україні в той час, як країна готується до виборів, не досягли великих успіхів.

Про це пише американське видання Bloomberg, повідомляє УНІАН

Відносини між колишніми союзниками лишаються на найнижчому рівні після того, як протести в Києві повалили лояльного до Кремля президента 2014-го, а Володимир Путін анексував Крим і влаштував війну. Хоч причетність до останньої він досі заперечує.

Україна лишається сфокусованою на інтеграції з Заходом, а Москва досі намагається зірвати цей процес.

Серйозна присутність в українському парламенті допомогла б російській стороні в цьому завданні, пише видання. Тож пов'язаний із Кремлем бізнесмен переформовував лояльну до Росії партію "Опозиційна платформа" перед голосуванням, яке пройде 21 липня. Олігарх Віктор Медведчук, чия донька вважає Путіна своїм хрещеним батьком, взявся допомагати у спробах домовитися про обмін полоненими минулого тижня. Про нижчі ціни на енергоресурси теж багато говорили.

Однак ці потуги майже нічого не дали. Підтримка політичних партій, лояльних до Росії, залишалася майже незмінною за останні 5 років після другої проєвропейської революції в Україні за десятиліття.

Розчарування масштабною корупцією натомість зіграло на користь Володимира Зеленського. Обіцяючи зберегти прозахідний напрям країни, його партія зберігає лідерство в опитуваннях перед парламентськими виборами.

"Російська мета дуже проста: відновити свою владу через посередників. Але цього важко добитися", - каже політолог Володимир Фесенко.

"Вони хочуть створити свій авангард у парламенті та розширити свою присутність там", - додав експерт.

Bloomberg пише, що Путін намагається створити проблеми для Зеленського, який обійняв посаду без політичного досвіду. Росія почала видавати свої паспорти жителям окупованих територій на Донбасі через лічені дні після обрання нового українського президента.

Тим часом інформаційна війна наближаєшся до нового повороту. Адже соратник Медведчука купує загальнонаціональні телеканали. Тісні сімейні, культурні, лінгвістичні зв'язки призводять до того, що частина електорату завжди буде підтримувати лояльних до Кремля політиків.

Опитування, яке провела група "Рейтинг" у травні та червні, виявило, що дві третини українців досі вважають Росію агресором. У цей час лише чверть дотримується протилежної точки зору. Зважаючи на те, що прихильні виборці в Криму і в зоні бойових дій на Донбасі не зможуть голосувати, а більшість громадян України підтримують довгострокову мету приєднання України до Євросоюзу і НАТО, партіям, яких підтримує Росія, не варто чекати на велике зрушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири життя українських заручників кинув народу, як кістку, перед виборами - ЗМІ про Медведчука

21 травня президент Володимир Зеленський опублікував указ про розпуск парламенту. Позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня.

Народних депутатів обиратимуть за змішаною системою — 225 за списками, іншу половину у мажоритарних округах, за винятком округів в окупованих Росією районах Донецької та Луганської областей і Криму.

Зараз ви читаєте новину «Росії нічого не світить з Україною - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути