Ексклюзиви
субота, 15 червня 2024 05:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни опублікували список 430 українських військових, які "готові повернутися додому": Лубінець назвав це "провокацією"

Росіяни опублікували список 430 українських військових, які "готові повернутися додому": Лубінець назвав це "провокацією"
Український омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на сптскт українських полонених, які росіяни хотіли обміняти. Фото: Укрінформ

Російська омбудсменка Тетяна Москалькова опублікувала список із нібито 430 українськими військовими, які "готові найближчим часом повернутися додому, якщо Україна погодиться їх забрати в обмін на російських солдатів".

Український омбудсмен Дмитро Лубінець вважає, що такі заяви російської сторони напередодні Глобального саміту миру у Швейцарії є "не більше як провокацією", написав він у Telegram-каналі.

Москалькова вказала, що просить Лубінця "активізувати процес обміну", аби росіяни також могли незабаром повернутися у РФ.

В цей же день українська сторона комунікувала з росіянами і передавала їм листи від полонених, проте представники країни-агресорки не озвучували прохань про повернення своїх військовослужбовців, зазначив Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни проводили тортури над українськими полоненими, які повернулися сьогодні додому - Лубінець

"Дивним виглядають "списки військових, які готові повернутися", адже Україна готова забрати усіх захисників та захисниць, зокрема за формулою "всіх на всіх", яку пропонували раніше. Окрім того, ми створили змішані медичні комісії і досі чекаємо поки це ж саме зроблять у Росії", - зазначив український омбудсмен.

Він додав, що Україна під час комунікації з росіянами запропонувала росіянам спільні моніторинги фізичного стану військових, які повертаються під час процесів репатріації.

"Зазначу, що Україна займається не обмінами, а репатріацією військовополонених, механізм якої визначений Женевськими конвенціями", - написав Лубінець.

31 травня відбувся черговий обмін полоненими.

Додому вдалося повернути ще 75 українців, повідомив президент Володимир Зеленський.

Повернути вдалося воїнів ЗСУ та Нацгвардії, а також прикордонників та чотирьох цивільних.

Серед визволених Оборонців - 70 чоловіків і пʼятеро жінок, шестеро офіцерів та 65 представників рядового та сержантського складу. Щонайменше третина з врятованих мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни опублікували список 430 українських військових, які "готові повернутися додому": Лубінець назвав це "провокацією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути