субота, 28 травня 2022 19:06

"Росіян не беремо" - хто воює в Інтернаціональному легіоні

"Росіян не беремо" - хто воює в Інтернаціональному легіоні
Норвежець Дам'єн Магру, речник Інтернаціонального легіону Збройних сил України. Він - перший легіонер-доброволець, який підписав контракт із ЗСУ. Фото: mil.in.ua

В Інтернаціональному легіоні Збройних сил воюють добровольці з понад 50 країн. Найбільше легіонерів прибуває зі США і Великої Британії. Охочих із паспортом РФ чи Білорусі у підрозділ не беруть. Якщо пройдуть відбір, то мають шанс служити у підрозділах, де воюють білоруси та росіяни. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів речник Інтернаціонального легіону Дам'єн Магру.

"Британці та американці їдуть найактивніше. Далі по чисельності йдуть поляки, канадці і балтійські та північні країни.

Є німці, французи. Їдуть колишні воїни з французького легіону. Чому так? Думаю, що це через рівень підтримки їхніх урядів. Країни Центральної Європи і Велика Британія допомагають Україні набагато більше, ніж Франція, Німеччина та Італія. Мабуть, більше через політичні та історичні причини. Хоча добровольці прибувають з усіх країн. У легіон не приймаємо росіян. Вони можуть воювати в інших підрозділах. Туди переправляємо охочих. Зокрема, є легіон "Свободи Росії". Це їхній спосіб звільняти свою батьківщину.

Також не беремо білорусів. Є окремий підрозділ у ЗСУ, де воюють лише білоруси", - розповідає Дам'єн Магру.

Потрапити в підрозділ без бойового досвіду неможливо, каже Магру.

"З середини березня відмовилися брати людей без бойового досвіду. Причин було кілька. Головна - це дуже ресурсозатратно - навчати цивільних до рівня готовності брати участь у бойових діях. Війна йде зараз і воїни треба вже. Не за пів року. Інша справа - відновити навички для тих, хто має досвід", - пояснює легіонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сподіваюся, до трибуналу Путіна не вб'ють. Це була б легка смерть" - норвезький доброволець

Не всі країни підтримують прагнення своїх громадян допомогти Україні у протистоянні з РФ, розповідає речник.

"Людей затримували або не випускали на кордоні своєї країни. Було таке, що відмовляли в пересадці в аеропортах. Це не тільки в Європі було. Це проблема. Бо є і кримінальна, і адміністративна відповідальність у окремих державах. І за це може бути стаття. Вплинути на це з України не можемо - обмежені у своїх ресурсах. Хіба що якісь дипломатичні шляхи. І не можемо коментувати національне право інших країн", - додає спікер.

Добровольці-легіонери допомагали ЗСУ звільняти від російських військ Київщину.

Наприкінці лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про створення Інтернаціонального легіону. На базі Головного управління розвідки Міністерства оборони України створили спецпідрозділ. Веб-сайт для подачі заявок на вступ до International Legion for the Territorial Defence of Ukraine створили разом з українськими IT-волонтерами. Також там можна дізнатися офіційну інформацію про порядок вступу.

Заявки подали понад 40 тис. добровольців.

Зараз ви читаєте новину «"Росіян не беремо" - хто воює в Інтернаціональному легіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути