понеділок, 10 березня 2008 17:34

Росія закликала ООН не визнавати Голодомор геноцидом українців

Постійний представник Росії при відділенні ООН в Женеві Валерій Лощинін закликає відмовитися від спроб кваліфікувати масовий голод 30-х років минулого століття як геноцид. Про це він заявив, виступаючи на сьомій сесії Ради ООН з прав людини.

"Вчора на сегменті високого рівня була піднята тема так званого Голодомору - масового голоду 30-х років минулого сторіччя. Цю трагедію намагалися представити як злочин геноциду, тобто цілеспрямоване знищення однієї етнічної групи населення. Історична ж правда полягає в іншому. Жертвами трагічних подій тих років стали мільйони людей різних національностей колишнього Радянського Союзу - росіян, українців, казахів, татар, башкир", - заявив Лощинін, слова якого наводить центр новин ООН.

Лощинін при цьому підкреслив, що голод 30-х років не може бути визнаний геноцидом, як його визначає Конвенція про геноцид 1948 року, і закликав "не займатися політичними спекуляціями на теми, пов`язані із загальним, іноді трагічним, історичним минулим і не використовувати для цього довільне тлумачення норм міжнародного права".

Нагадаємо, Президент України Віктор Ющенко оголосив 2008 рік в Україні Роком пам`яті жертв Голодомору. Глава держави пообіцяв внести до новообраної Верховної Ради законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за заперечення актів геноциду - Голодомору і Голокоста. 4 лютого 2008 року Президент оголосив догану дев`яти главам районних державних адміністрацій у зв`язку з незадовільними результатами їх роботи з вшанування пам`яті жертв Голодомору в Україні.

Як повідомлялося, раніше Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін із цього приводу заявив: "Офіційна позиція Росії є: голод був", проте при цьому постраждали не тільки українці, але і росіяни, і татари, і євреї та інші національності. Черномирдін повідомив, що його родичі також постраждали з голоду. "Вмирали, ховати нікому було. Але ніхто тоді не говорив, нікого було звинувачувати", - відзначив посол в кінці 2007 року. "Тут тільки емоції. Ми цього не розуміємо. Відзначають якісь дати, замість того, щоб висловлювати співчуття", - сказав при цьому Черномирдін.

Україна активно піднімає питання про Голодомор, закликаючи міжнародне співтовариство визнати голод 1932-33 років фактом геноциду українського народу. Верховна Рада в листопаді 2006 року визнала Голодомор геноцидом українського народу. Цю позицію офіційно розділили 15 країн. В Україні 25 листопада офіційно відзначається День пам`яті жертв політичних репресій і голодоморів.

Голод 1932-33 років, за оцінками деяких українських істориків, забрав життя від 7 до 10 мільйонів чоловік. За оцінками російських учених, Голодомор охопив основні зернові райони СРСР - Україну, Північний Кавказ, Нижнє і Середнє Поволжя, значну частину Центральної чорноземної області, Казахстан, Західний Сибір і Південний Урал. За їхніми даними, з голоду загинули від 7 до 8 мільйонів чоловік, з них 3-3,5 мільйона - в Україні, 2 мільйони - в Казахстані і Киргизстані, 2-2,5 мільйона - в РРФСР. УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Росія закликала ООН не визнавати Голодомор геноцидом українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути