середа, 16 січня 2008 09:28

Росія відмовилася від українських радіолокаційних станцій

Міністерство оборони Російської Федерації вирішило остаточно відмовитися від оренди двох радіолокаційних станцій попередження про ракетний напад (РЛС СПРН), розташованих у Мукачевому і Севастополі.

Про це, посилаючись на свої джерела, повідомляє Коммерсантъ-Україна.

На думку українських експертів, тепер ці станції можна буде задіяти в колективній системі європейської безпеки або ж в американській системі протиракетної оборони (ПРО), яка створюється в країнах Східної Європи.

Як стало вчора відомо Ъ, міністр оборони РФ Анатолій Сердюков підписав розпорядження про припинення використання інформації з РЛС СПРН "Дніпро", розміщених в районі Мукачевого і Севастополя.

"З цього року стратегічний південно-західний напрям прикриватиме станція `Воронеж-ДМ`, розташована під Армавіром. Тим самим ми можемо відмовитися від станцій в Севастополі і Мукачево", - пояснило джерело у військовому відомстві Російської Федерації.

РЛС "Дніпро" було прийнято в експлуатацію в 1979 році. Вони дозволяють виявляти пуски ракет і космічні об`єкти на дальності до 4 тис. км. У 1992 році станції були оголошені власністю України. 28 лютого 1997 року за ініціативою української сторони було підписано угоду, якою передбачалося спільне з Росією використання РЛС.

Зокрема, російська сторона повинна була відшкодовувати витрати, пов`язані з їх експлуатацією, а українська – видавати відповідну інформацію РЛС на командний пункт під Москвою. У вересні 2005 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про передачу РЛС СПРН з відання Міноборони в юрисдикцію Національного космічного агентства України (НКАУ). У 2007 році орендна плата, яку виплачувала російська сторона за експлуатацію об`єктів в Мукачевому і Севастополі, складала $1,5 млн. При цьому загальні витрати України на функціонування вузлів СПРН щорічно складали не менше $4,4 млн.

Слід зазначити, що передача РЛС СПРН в розпорядження НКАУ стала ще однією причиною відмови РФ від послуг української сторони. За інформацією джерела, у військовому відомстві РФ упевнені в тому, що після передачі НКАУ на РЛС почали працювати "нові співробітники, які, по суті, тільки вчилися експлуатувати станції". Через це у фахівців космічних військ Росії, що відповідають за роботу СПРН, почали виникати "великі сумніви" щодо "достовірності передаваної з України інформації про ракетну обстановку в зоні їх спостереження", повідомляє  Коммерсантъ-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Росія відмовилася від українських радіолокаційних станцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути