середа, 31 травня 2023 16:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія вбила щонайменше 483 дитини – Зеленський

Росія вбила щонайменше 483 дитини – Зеленський
Зруйнований російським ударом житловий будинок у Дніпрі. Тоді загинули 46 людей, серед яких – шестеро дітей. Фото: gp.gov.ua

Протягом 15 місяців повномасштабної агресії Російська Федерація вбила щонайменше 483 дітей в Україні.

Це ті загиблі, про кого відомо достеменно, сказав президент Володимир Зеленський на конференції "UA: Війна. Недоспівана колискова" з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, повідомляє Gazeta.ua.

"Варто завжди називати речі своїми іменами, а не певними офіційними формулюваннями. Які викривляють істину, розмивають суть і пом'якшують жах усього того, що Росія зробила і що вона робить", – заявив президент.

"Росія вбила – і саме тому такі формулювання будуть у мене – Росія вбила 483 дитини щонайменше. Вбила. Це не те, що можна назвати словами "вони стали жертвами російської агресії" чи "вони загинули внаслідок збройного конфлікту". Ні. Росія вбила цих дітей", – сказав Зеленський.

Ще майже тисячу дітей Росія скалічила.

"І про це не можна сказати "вони зазнали ушкоджень унаслідок бойових дій", – заявив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал з Москви, полковник з Уссурійська, прапорщик з Хабаровська: воєнних злочинців звели в одну базу

Президент сказав про дитину з Маріуполя.

"Хлопчик Єгор із Маріуполя знає цей біль. Про це – наступні спогади з його щоденника. І особливо моторошно, коли усвідомлюєш, що ці слова написані дитячим почерком. "У мене – рана на спині, здерта шкіра. У сестри – поранення голови. У мами – видерте м'ясо на руці та рана на нозі", – процитував президент.

Росія свідомо знищила житло мільйонів родин і дітей, сказав Зеленський.

"І про це не можна сказати, що "вони втратили житло через відповідні бойові дії". Важливо говорити те, що насправді сталося. Росія знищила дім мільйонів людей. Мільйони скалічених доль, мільйони зламаних мрій. Або простіше, жорстко, як у щоденнику восьмирічного хлопця Єгора: "У мене померла бабуся Галя, дві собаки й улюблене місто Маріуполь", – сказав президент.

За даними прокуратури, російські загарбники вивезли з України понад 19 тис. дітей з окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської і Харківської областей. Діти потрапляли і до Білорусі.

У травні Парламентська Асамблея НАТО визнала геноцидом злочини РФ проти України. Лідери 37 країн підтримали створення спеціального трибуналу.

Зараз ви читаєте новину «Росія вбила щонайменше 483 дитини – Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути