пʼятниця, 18 липня 2008 18:49

Росія непокоїться через "Сі Бриз"

Росія стурбована тим, що в міжнародних військово-морських навчаннях "Сі Бриз-2008", які проходять в Україні, беруть участь країни, що не входять у Чорноморський регіон.

Про це сказано в коментарі департаменту інформації й друку Міністерства закордонних справ Росії.

"Характер навчань, спроби подати їх в антиросійському ключі, а також участь у них позарегіональних держав не може не викликати питання й певну стурбованість", - сказано в коментарі.

Росія дивується, чому саме басейн Чорного моря обраний для відпрацьовування цілей навчання.

"Як вважають, причорноморські країни здатні самі, без "патерналістського" втручання ззовні, вирішувати завдання забезпечення безпеки й стабільності на Чорному морі, опираючись на вже наявні тут механізми взаємодії - БЛЕКСІФОР, "Чорноморська гармонія", - сказано в коментарі.

МЗС зазначає, що ці навчання в останні роки супроводжуються численними акціями протесту з боку місцевого населення, і з урахуванням політичної обстановки навколо навчань Міністерство оборони Росії відмовилося від участі в них.

Росія зазначає, що офіційно метою маневрів було заявлене підвищення рівня взаємодії й сумісності країн, що беруть участь, при проведенні миротворчих і гуманітарних операцій.

"Разом з тим, у ході навчань опрацьовуються такі елементи, як ведення розвідки, пошук підводного човна умовного супротивника, заходи для контролю судноплавства, відбиття нападів з повітря й моря, висадження десанту, учбово-вогнева стрільба й т.д.", - сказано в коментарі.

МЗС вважає, що масові акції проти навчань відображають настрої в громадській думці України у зв"язку з курсом влади на форсований вступ у НАТО, не зміцнювальні добросусідські відносини з Росією.

14 липня в Одесі відбулося відкриття міжнародних військових навчань "Сі Бриз-2008", які пройдуть в 4 етапи 14-26 липня.

У навчаннях беруть участь 16 країн: Азербайджан, Великобританія, Вірменія, Греція, Грузія, Данія, Канада, Латвія, Македонія, Німеччина, Норвегія, Румунія, США, Туреччина, Франція й Україна.

Маневри "Сі Бриз" будуть проходити на території Одеської й Миколаївської областей й у Криму, у них беруть участь близько 1 тис. чоловік, повідомляють "Українські новини"

Зараз ви читаєте новину «Росія непокоїться через "Сі Бриз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути