Ексклюзиви
понеділок, 23 червня 2008 13:32

Росія не проти платити більше за транзит газу

Глава правління "Газпрому" Олексій Міллер прогнозує істотний ріст цін на газ для України.

Про це він заявив в інтерв"ю журналу "Итоги", повідомляє Ліга.

За словами Міллера, з 1 січня 2009 року всі закупівлі газу із Середньої Азії будуть здійснюватися за середньоєвропейськими цінами, відповідно виросте і ціна на газ для "наших українських партнерів".

При цьому глава правління "Газпрому" відмовився уточнити, за якою саме ціною будуть здійснюватися постачання газу в Україну.

"Точну цифру називати поки рано, її будуть визначати показники європейських ринків, але ясно, що істотне підвищення неминуче", - зазначив він.

Разом з тим, Міллер вказав на те, що "Газпром" згодний з підвищенням транзитних ставок на газ у відповідь на підвищення ціни на постачання енергоресурсу: "Згодні з таким баченням. Транзитні ставки повинні досягти середньоєвропейського рівня".

"Але колегам треба розуміти: при подібному підході і прокачування через Росію туркменського газу для потреб України теж буде коштувати інших грошей. А як інакше? Дзеркальна ситуація. І ще питання, кому вигідніше підвищення", - сказав він.

Водночас глава правління російської газової монополії вважає, що необхідно диверсифікувати джерела постачань газу.

"Давно говоримо про диверсифікованість маршрутів постачань російського газу в Європу. У цьому сенсі інтереси "Газпрому" із країнами ЄС цілком збігаються. Поки більш 80% нашого газу йде в Старий Світ через один експортний коридор", - підсумував Міллер.

Раніше перший заступник глави секретаріату президента України Олександр Шлапак заявив, що Україна готова до переговорів з Росією про ціну на газ на 2009 рік.

12 березня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері.

Відповідно до неї, з 1 квітня 2008 року дочірня або афільована компанія ВАТ "Газпром" буде щорічно здійснювати прямі постачання газу промисловим споживачам України в обсязі не менш 7,5 млрд. кубометрів.

Зараз ви читаєте новину «Росія не проти платити більше за транзит газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути