Ексклюзиви
понеділок, 06 листопада 2006 10:27

Росія не хоче ділитися з Україною газовими родовищами

Росія може не допустити Україну до розробки родовищ на шельфі Чорного і Азовського морів.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, який вносить зміни в положення про континентальний шельф Росії і закон про виняткову економічну зону Росії. Держдума без обговорення одноголосно схвалила зазначені документи тільки в п"ятницю, 3 жовтня.

Закон вносить поправки до кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення і передбачає збільшення адміністративних штрафів за правопорушення, пов"язані з користуванням морськими біологічними ресурсами.

Крім того, встановлює адміністративну відповідальність за самовільну зміну програми ресурсних досліджень у внутрішніх морських водах, у територіальному морі, на континентальному шельфі і у винятковій економічній зоні Російської Федерації.

Раніше українська компанія "Чорноморнафтогаз" заявила про те, що наполягає на своїй участі в розробці нафтогазових родовищ України, які частково знаходяться на російському шельфі Чорного і Азовського морів. Це, на думку керівництва компанії, буде відповідати міжнародним нормам.

У жовтні цього року в ході переговорів державних делегацій України і Росії по розмежуванню Азовських, Чорного морів і Керченської протоки позиції сторін не змінилися. Росія затримує визначення на місцевості морського кордону Азовського Чорного морів і не бажає прискорити розподіл морських економічних зон.

Незважаючи на існування україно-російського Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки російською стороною (від 2003 р.), Росія наполягає на присвоєнні Азовському морю і Керченській протоки статусу внутрішніх вод двох держав. І вважає, що лінію державного кордону в даному випадку потрібно провести по дну.

А водна поверхня і живі ресурси моря повинні залишитися у спільному користуванні. Україна бере до уваги принципи Конвенції ООН про морське право від 1982 року. І наполягає на встановленні лінії державного кордону по всій її протяжності як в Азовському морі і Керченській протоці, так і в Чорному морі.

Якщо лінія державного кордону буде проведена на підставі норм Конвенції, то Україні відійде дві третини акваторії Азовського моря, у шельфовій зоні якого знаходяться поклади природного газу, пише РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Росія не хоче ділитися з Україною газовими родовищами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути