Ексклюзиви
субота, 23 серпня 2008 11:10

Росія може вчинити з Україною так само, як із Грузією

Росія може вчинити з Україною так само, як із Грузією
Екс-спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе допускає можливість повторення кавказького сценарію в Україні, якщо події в Грузії залишаться безкарними для Росії.

На питання "Дзеркала тижня" про те, чи може сценарій, подібний кавказькому, бути розіграний в Україні, Бурджанадзе відповіла: "Коли те, що сталося в Грузії, минеться безкарно, думаю, так".

"Це може бути не прямою воєнною загрозою, а чим завгодно", — уточнила вона.

При цьому Бурджанадзе зазначила: "До Тбілісі не випадково приїхали президенти України, Польщі та балтійських країн. Усі вони чудово розуміють: якщо Росія доведе до переможного кінця свої дії — завтра настане черга цих держав".

Разом з тим, на її думку, Україну ситуація у відносинах з Росією повинна була насторожити набагато раніше.

"Україна трохи спізнюється. Там мали бити в усі дзвони ще тоді, коли їй було сказано, що Росія має змогу розділити Україну на дві частини. Так не розмовляють із суверенними країнами", — підкреслила Бурджанадзе.

Разом з тим, посол США в Україні Вільям Тейлор у статті для "Дзеркала тижня" висловив думку, що російсько-грузинський військовий конфлікт "прямо стосується національної безпеки України і увиразнює важливість потреби для України говорити одним голосом".

"Росія тепер піддає сумніву територіальну цілісність Грузії — так само, як робить це й у заявах стосовно України, і натякає, що може визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії, попри численні резолюції Ради Безпеки ООН, спрямовані на врегулювання їхнього статусу дипломатичним шляхом", — наголосив дипломат.

Стурбованість, за його словами, викликають "прояви російської агресії, а тепер ще й погрози, прямі й непрямі, на адресу інших країн, таких як Польща і Україна".

Водночас він нагадав, що Росія власними діями поставила під сумнів свою міжнародну репутацію, унаслідок чого "російський народ може відчути, що ціна агресії, вчиненої минулого тижня, може бути такою, про яку її керівництво навіть думки не припускало".

Окремо він підкреслив важливу роль України у підтримці територіальної цілісності Грузії, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Росія може вчинити з Україною так само, як із Грузією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути