Ексклюзиви
пʼятниця, 06 грудня 2019 14:52

Росія може працювати в ПАРЄ, попри анексію Криму — Венеціанська комісія

Росія може працювати в ПАРЄ, попри анексію Криму — Венеціанська комісія
Росію повернули до ПАРЄ влітку 2019. На фото російські військові без розпізнавальних знаків (так звані "зелені чоловічки") в селі Перевальне, 5 березня 2014 року, Reuters

Парламентська асамблея Ради Європи не зобов'язана відмовлятися визнавати повноваження депутатів держави-члена Ради, якщо вона анексувала частину іншої держави.

До такого висновку дійшла Венеціанська комісія, передає "Європейська правда".

Саме ця комісія мала розтлумачити, чи можна визнавати повноваження делегації, якщо її членів за списками обирали виборці з анексованого Росією українського Криму.

Невизнання Росією анексії Криму не зобов'язує ПАРЄ не визнавати повноваження російської делегації як представників країни, яка вчинила анексію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна поки не збирається повертатися в ПАРЄ

Також комісія наголосила, що може застосувати інші санкції або обмеження в ПАРЄ проти депутатів від Росії за факт голосування за них в анексованому Крим (в окремих випадках можливе навіть повне позбавлення повноважень всіх або частини російських делегатів), передає "Європейська правда". ПАРЄ може й збільшити перелік можливих санкцій щодо Росії.

ЄП відзначає, що такий висновок стосується саме тих депутатів російської Думи, яких обрали за партійними списками. Утім містить і непрямі вказівки на мажоритарників, обраних у Крим, чи членів Ради Федерації, для невизнання членами асамблеї яких є всі підстави.

Парламентська асамблея Ради Європи 25 червня ухвалила резолюцію, яка ускладнює процедуру накладання санкцій. Це означає, що Росія зможе повернутися до складу організації без виконання поставлених перед нею умов. Нова резолюція обмежила право установи позбавляти делегації-учасники права голосу, як було зроблено з РФ.

Через анексію Криму на Росію наклали санкції у квітні 2014 року, позбавивши її делегацію права голосу. Також вона не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

На голосуванні проросійську резолюцію підтримали 118 членів ПАРЄ, 62 - були проти, 10 - утримались. Зокрема за повернення РФ голосували Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Туреччина. Україну ж підтримували Грузія, Польщі, Велика Британія та країни Балтії.

Після прийняття нової резолюції РФ зможе повернутися в Парламентську асамблею Ради Європи вже зараз. Російська делегація вже прибула у ПАРЄ. 4 з 18 її членів підпадають під особисті санкції ЄС проти РФ у зв'язку з анексією Криму та війною на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Росія може працювати в ПАРЄ, попри анексію Криму — Венеціанська комісія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути