пʼятниця, 11 жовтня 2019 08:57

"Росія лише виграє за такого розвитку подій" - політик США про "формулу Штайнмаєра"

  Ексрадник Пентагону Майкл Карпентер. Фото: centralasia.news
Ексрадник Пентагону Майкл Карпентер. Фото: centralasia.news

Екс-радник Пентагону Майкл Карпентер застеріг, що "формула Штайнмаєра", яку Європа хоче нав'язати Україні, зосереджується на скасуванні відповідальності РФ за війну та примусі Києва вести справи зі ставлениками Кремля на Донбасі.

"Це дуже небезпечний шлях", - каже Карпентер, повідомляє Укрінформ.

Колишній глава МЗС Німеччини насправді запропонував забути надважливі передумови, прописані у Мінських угодах 2015-го, та одразу перейти до виборів на Донбасі та надання спеціального статусу окупованим територіям. Він уточнив, що йдеться про припинення вогню на Донбасі, виведення важкого озброєння і військ, а також забезпечення присутності місії ОБСЄ на окупованих територіях Донбасу та відновлення суверенітету України.

"Без повернення контролю за міжнародним кордоном Україна не матиме суверенітету на цих територіях. Це надзвичайно важливо", - підкреслив Карпентер.

Він звернув увагу на те, у який спосіб запроваджується концепція "формули Штайнмаєра".

"У контексті міжнародних дискусій це зводиться до тиску на Україну, а не Росію. Адже і президент Макрон, і канцлер Меркель зосереджують розмову на тому, чого очікувати від спеціального статусу Донбасу", - каже Карпентер.

У цій риториці зовсім не звертається увага на роль Росії в переговорах. Росія, навпаки, лише виграє за такого розвитку подій, оскільки такий підхід виводить Москву з-під відповідальності як сторону та підбурювача конфлікту.

"Це дуже прикро, і я думаю, що наступний саміт у "нормандському форматі", відверто, стане чимось на кшталт пастки для України", - зауважив Карпентер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Формула Штайнмаєра": президент визнав помилку

1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна погоджує "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі. Згідно так званої "формули Штайнмаєра", окуповані території мають отримати тимчасовий "особливий статус" у день проведення місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори, Верховна Рада нібито має закріпити цей "статус" на постійній основі.

6 жовтня українці в різних містах вийшли на віче проти втілення "формули Штайнмаєра". На майдані Незалежності у Києві зібралися близько 10 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «"Росія лише виграє за такого розвитку подій" - політик США про "формулу Штайнмаєра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути