четвер, 07 березня 2013 22:03

Росія і Європа сперечаються за Україну — посол

Росія і Європа сперечаються за Україну — посол
Олександр Чалий Фото: ukr.obozrevatel.com

Законодавство України передбачає створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, а не ЄврАзЕС. Про це розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України Олександр Чалий.

Він вважає, що нинішня влада повинна чітко дотримуватися закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики". Однією з головних засад є забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі.

Таким чином, Україна не може входити у політичний та економічний режим Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Проте це не означає, що не може співпрацювати з ним та мати дружні стосунки, вважає Чалий.

"Росія є ключовим гравцем на геополітичній карті. Тому буде не розумно прийняти співпрацю з ЄС і обмежити наші стосунки з Росією. Вимога Європи зовсім не співпрацювати з Митним союзом — це не повага до української дипломатії,"- зазначив Чалий.

На його думку, Росія не хоче, щоби ми йшли у ЄС, а Європа боїться, що ми вступимо у ЄврАзЕС.

"Росія думає, що після зближення з Європою, ми використаємо нашу територію для збуту європейських товарів. А на російські товари українці піднімуть тарифи, - пояснив дипломат. - Натомість Європа остерігається, що завдяки нам Росія збільшить свій безпековий та економічний потенціал".

Чалий вважає, що Європа і Росія сперечаються за Україну.

"Поки вони сперечаються за нас, Китай тим часом інвестує гроші в Україну. Проте ми не повинні думати, що треба подобатися Брюсселю чи Москві. Ми повинні подобатися собі в Києві. Україна не є членом ні ЄС, ні ЄврАзЕС, тому самі повинні обирати стратегію і не обмежуватися у міжнародній співпраці", - наголосив він.

Посол зазначив, що Європа підпише з Україною Угоду про асоціацію тільки тоді, коли помилують Луценка, а Тимошенко відправлять на лікування до Німеччини.

"Тоді всі перешкоди перед угодою будуть зняті. У влади буде спокуса виконати всі інші умови, крім цієї. Проте це шлях у нікуди. Інші вимоги ніколи до кінця не виконати. Рішення про угоду залежать не від Меркель, а європейського суспільства. Воно не зрозуміє своїх лідерів, які співпрацюватимуть з державою, лідер опозиції якої сидить у в'язниці", - додав Чалий.

Зараз ви читаєте новину «Росія і Європа сперечаються за Україну — посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути