Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2014 16:52

Росія хоче зірвати вибори, розпалюючи ситуацію на сході України — Бала

Росія хоче зірвати вибори, розпалюючи ситуацію на сході України — Бала
Фото: www.facenews.ua

У ситуації на сході України головну скрипку грає Російська Федерація і декілька українських політиків, вимоги яких на 100% співпали з вимогами Росії. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Чого насправді домагаються сепаратисти на сході країни. І хто ними керує?

- Головна мета загострення сепаратистького руху спрямована на короткострокову перспективу - спробувати через дестабілізацію на півдні та сході зірвати проведення президентських виборів 25 травня. Питання військової інтеграції Росії не є першочерговим. Бо для цього в регіоні повинна бути більшість, яка підтримує проведення референдуму і забезпечить на ньому позитивний результат. Проте від Путіна можна очікувати чого завгодно.

Яка роль у цьому Ріната Ахметова ?

- Я не є прихильником тих, хто звинувачує Ахметова у фінансуванні сепаратистів та зв'язках з Путіним. Ахметов зараз займає вичікувальну позицію і до останніх днів не втручався у ситуацію.

Чому він не втручався?

- Ми не знаємо, які в нього фінансові стосунки з відомим громадянином Віктором Федоровичем (Януковичем — Gazeta.ua). Чи може Віктор Федорович зашкодити йому не тільки в економічному плані, а й в плані репутації? Чи може цим скористатися Російська Федерація? Ахметов активно не виступав за сепаратизацію, бо у нього можуть виникнути проблеми, як і з боку бізнесу, так і з боку лояльності української влади. Але він не виступав і проти, щоб не було підстав мати неприємності з боку Москви.

Якщо розглядати події у розрізі передвиборчої кампанії. Чи може, наприклад, Юлія Тимошенко бути пов'язана з тим, що відбувається на сході. Адже їй вигідне відтермінування виборів?

- Я не розумію, чому їй має бути вигідніше. Враховуючи, що "Батьківщина" наразі при владі, ситуація на осінь навряд чи покращиться. Треба розуміти, що вибори, які відбуваються в Україні, що знаходиться у стані війни з Російською Федерацією, не можуть бути прогнозовані. Той хто каже, що у будь-якому випадку виграє Петро Олексійович, помиляється. Наприклад, я в цьому глибоко сумніваюся. По тим причинам, що ті ж 40%, які не визначилися на півдні та сході, можуть ще якось визначитися.
У ситуації на сході головну скрипку грає Росія і декілька політиків, вимоги яких на 100% співпадали (а зараз на 80%) з вимогами Росії щодо України.

Які політики підіграють Росії?

- Це в першу чергу Михайло Добкін. Він ще недавно говорив про вступ України в Митний союз. Мені цікаво подивитися, скільки людей проголосує проти нього, щоб зрозуміти, скільки людей підтримує військову інтервенцію в Україну і анексію Криму. На другому місті — Сергій Тігіпко. Про Царьова я не кажу, бо його важко назвати політиком. Він просто ретранслятор Росії.

Які кроки повинна зробити влада, щоб залагодити ситуацію на сході країни?

- Треба домовлятися з тими, хто договороспроможний. Щоб вони звільнили будівлі і перейшли в правове поле. Але домовлятися не з тим, щоб піти на якісь поступки, бо це нонсенс. Адже вимоги які пропонуються, це вимоги Росії. У Донецькій області питання з СБУ було вирішено достатньо професійно. Пішли перемовини в Луганську - вже відпускають заручників. Проте з тими, хто хоче конфлікту, треба вирішувати питання силовим способом. Тут не може бути ніяких дипломатичних перемовин.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче зірвати вибори, розпалюючи ситуацію на сході України — Бала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути