четвер, 26 травня 2011 14:55

Росія хоче покарати Грузію за "революцію троянд" - Карасьов

Росія хоче покарати Грузію за "революцію троянд" - Карасьов

Протести у Грузії керуються номенклатурою та олігархами пострадянського простору, які хочуть створити певний "інтернаціонал корупціонерів".

Про це розповів директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Протести у Грузії - протест саме соціальний. Там іде конфлікт по лінії реформ і соціальних витрат внаслідок реформ, а не тільки боротьба між радянським минулим і європейським майбутнім, як в Україні. Реформи - річ непроста та болісна, і багато хто не може пристосуватися до них. Люди вимагають, щоб соціальні витрати внаслідок реформ були менш відчутними. Але оформляється цей протест пострадянським номенклатурно-олігархічним класом, сформованим та об'єднаним навколо ідеї і практики корупції. Цей клас нині править у країнах колишнього СРСР і прагне законсервувати нинішній, вигідний для них стан речей", - зазначив експерт.

Якщо вдасться дискредитувати прогресивний розвиток Грузії, то це дуже серйозно вдарить по європейських прагненнях та перспективах в інших пострадянських країнах. Процеси європеїзації будуть згорнуті, в тому числі і в Україні, вважає політолог.

За його словами, Грузія - "чи не єдина країна на пострадянському просторі, яка демонструє прогрес та боротьбу з системною корупцією та має щирі наміри вирватися з пострадянської патової ситуації".

"Свої реформи вони почали саме з боротьби з корупцією та деолігархізації економіки, суспільства і влади. Як приклад справжніх реформ, вона не влаштовує сучасну еліту пострадянських країн, і тому для неї дуже важливо, щоб люди говорили "дивіться, там теж бунтують, теж розганяють, яка ж там міліція не корумпована!", - підкреслив Карасьов.

Експерт переконаний, що "свої інтереси є і у північного сусіда".

"По-перше, покарати за "революцію троянд" - сатисфакцію за "помаранчеву революцію" Росія вже отримала, коли в Україні з'явилася нова влада. По-друге, покарати особисто Саакашвілі - це має бути уроком для всіх інших, що треба бути лояльними до Кремля і шукати підтримку саме у нього. І третє - покарати Грузію, як модель європейського прогресу", - додав Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче покарати Грузію за "революцію троянд" - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути