Ексклюзиви
понеділок, 14 квітня 2014 18:45

Росія хоче перетворити Схід України на друге Придністров'я - експерт

Росія хоче перетворити Схід України на друге Придністров'я  - експерт
Євгеній Золотарьов.Фото:pravo-znaty.org.ua

Феодальна структура українських бізнесових та політичних еліт посилює сепаратистські настрої Сходу. Росія всіляко цьому сприяє та підтримує фінансово.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політичний експерт Євген Золотарьов.

За його словами, Схід совітизований найбільше з-поміж усіх регіонів країни. В цьому полягає глибинна причина сепаратизму.

"Рештки радянської свідомості знаходяться у всьому соціальному тілі. Політики впродовж довгого часу вели свою гру, використовуючи культурні відмінності. Друга причина сепаратизму - феодальна структура українських бізнесових та політичних еліт, для яких важливо утримувати статус-кво. Зовнішній чинник пов'язаний з Росією та популярністю її політичних еліт серед українців. Згідно з соціологічними опитуваннями палких прихильників повернення до лона РФ не так і багато. Без стимуляції з боку Москви та політичного оточення екс-президента Віктора Януковича радикальних закликів до від'єднання не було б", - вважає Золотарьов.

Експерт переконаний, що регіональні еліти та правоохоронці зацікавлені в сепаратизмі.

"Вони фінансово пов'язані з "сім'єю" Януковича. Все керівництво міліції аж до заступника начальника районної міліції досі координують представники "сім'ї". Великих претензій до нинішньої тимчасової влади немає, оскільки вона не може запропонувати альтернативу людям, які звикли бути частиною корупційної системи", - зауважив політолог.

Мета Росії - зірвати президентські вибори. Головна ціль - продемонструвати, що Україна та усі майданівські процеси демократизації - глухий шлях. Також є бажання, аби в російського виборця уся ця "демократія" асоціювалась з хаосом і нестабільністю, наголошує експерт.

"Не йдеться про відокремлення територій. Аби увійти в історію та мати лояльність кілька наступних циклів виборців Москві достатньо і Криму. Швидше йдеться про кілька альтернативних варіантів. Перший - території залишаються у складі України, але залишаться постійною зоною нестабільності. Другий - варіант Придністров'я, перетворення Сходу на квазі-державу з невизнаним президентом Януковичем", - резюмував Золотарьов.

Нагадаємо 13 квітня Турчинов заявив, що Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення залучити до проведення антитерористичної операції на сході України військовослужбовців Збройних сил України.

"РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України", - заявив він у неділю ввечері на телеканалі "Рада".

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче перетворити Схід України на друге Придністров'я - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути