Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2018 12:23

Росія готувала криваві провокації в Україні в день Об'єднавчого собору

Росія готувала криваві провокації в Україні в день Об'єднавчого собору
Митрополит Павло мав координувати акцію протесту на території Києво-Печерської Лаври. Фото: president.gov.ua

Російські спецслужби із залученням представників терористичної ДНР планували 15 грудня провести в Києві та кількох обласних центрах хресні ходи, під час яких влаштувати криваві провокації.

Про це на брифінгу розповів заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Він повідомив, що 6 грудня у колишній будівлі СБУ в Донецьку пройшла наради під головуванням представників спецслужб РФ і керівництва ДНР. На ній обговорювали заходи, які могли б завадити наданню Україні томосу.

"За результатами наради було ухвалене рішення щодо організації хресних ходів у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Херсоні та Миколаєві у день проведення Об'єднавчого собору, під час яких будуть спровоковані силові сутички з правоохоронцями з обов'язковим створенням кривавої картинки для російських ЗМІ. Залучення для збільшення кількості постраждалих осіб похилого віку, інвалідів і хворих. Використання МДБ ДНР груп, які уже знаходяться у вказаних українських містах, для скоєння протиправних проявів", - повідомив Кононенко.

До СБУ звернувся киянин на ім'я Юрій, який на замовлення російських кураторів мав на території Києво-Печерської лаври під час проведення служби 13 та 14 грудня організувати акцію протесту проти надання українській церкві автокефалії. Йому в Москві дали $5 тис. Там же підготували плакати та гасла. 8 грудня він провів зустріч із настоятелем Києво-Печерської лаври митрополитом Павлом. Цей священослужитель мав координувати акцію зсередини.

Інші групи, за даними СБУ, мали скоїти напади на протестувальників.

"Основною версією, яку ми розглядаємо, є скоєння злочину щодо осіб, яких планували залучити до цих акцій. Вчинення резонансних протиправних дій, пов'язаних із загибеллю та пораненням пересічних громадян, додатково залученими до цього особами. Це мало стати підтвердженням страшилок про переслідування вірян УПЦ "радикалами" і захоплення святині. З іншого боку, це могло поставити під загрозу проведення Об'єднавчого собору", - сказав представник СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський патріарх Кирило побачив в Україні "повстання сил зла"

За інформацією координатора групи "Інформаційний спротив" Дмитра Тимчука, напередодні Об'єднавчого собору українських церков Росія може влаштувати в Україні провокацію із застосуванням хімічної зброї. Російська пропаганда вже готує інформаційне прикриття з обвинуваченням у всьому української армії.

Зараз ви читаєте новину «Росія готувала криваві провокації в Україні в день Об'єднавчого собору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути