вівторок, 26 липня 2022 09:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія готова підписати з Україною договір, який скидається на капітуляцію – Малюська

Росія готова підписати з Україною договір, який скидається на капітуляцію – Малюська
Міністр юстиції України Денис Малюська. Фото: Віталій Носач, "РБК-Україна"

Між Україною та Російською Федерацією зараз не ведуться переговори щодо припинення війни.

Оскільки єдина позиція росіян в тому, що вони хочуть підписати документ, який дуже схожий на капітуляцію України. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю "РБК-Україна".

Наголосив, що потрібно розмежовувати типи переговорів з РФ. Є переговори щодо зерна – короткострокові, вузькі, лише щодо точкового питання. Є щодо потенційного припинення вогню чи миру – заморожені на певний час і не відбуваються. І перемовини щодо гарантій безпеки – великі, з багатьма країнами активно ведуться.

Зазначив, що для переговорів з РФ створили велику групу при Офісі президента. Яких результатів досягнуть та на яких умовах гарантії безпеки нададуть – буде відомо згодом. Потрібно очікувати інформацію від ОП і Міністерства закордонних справ.

"Напевно, що ці гарантії не будуть універсальними для всіх країн, що приєднаються до такого режиму. Це комунікували Офіс та МЗС. Але це об'єктивна реальність, тому що можливості різних країн є різними, і принаймні поки що ступінь готовності захищати Україну теж різний у різних державах", – підкреслив Малюська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Угоди з Росією не варті й паперу, на якому написані"

За його словами, переговори на тему зерна відбуваються не на базі групи по гарантіях безпеки, чи навіть тієї повної групи, яка веде переговори з РФ.

"Це лише частина цієї групи. Фокус на тих, хто співпрацює з ООН, зі Збройними силами. За великим рахунком, можна було б навіть на три групи розподілити переговорний процес", – зазначив міністр.

Він розповів, що РФ постійно посилає сигнали про готовність знову відновити переговори, висуваючи свої ультиматуми.

"Це лунає в російських медіа постійно: що ми готові, це українці не хочуть перемовлятися. Насправді вони готові підписати договір на тих умовах, які їм подобаються і які вкрай схожі на якусь капітуляцію. Тому це не готовність до перемовин – це готовність нав'язати свої умови, щоб ми здалися. Десь така в них готовність", – сказав міністр.

Він наголосив: коли буде реальна готовність РФ до переговорів щодо припинення війни – їх відновлять.

Останній раунд очних переговорів між Україною та РФ відбувся в Стамбулі. На ньому українська делегація запропонувала проєкт угоди про міжнародні гарантії безпеки. Після цього переговорний процес "сильно ускладнився".

Україна повернеться до переговорів після звільнення територій, захоплених Росією впродовж останніх трьох місяців, сказав президент Володимир Зеленський.

22 липня в Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна з заблокованих російськими окупантами українських портів. Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією.

Наступного дня Росія вдарила ракетами по одеському порту, порушивши умову договору.

Зараз ви читаєте новину «Росія готова підписати з Україною договір, який скидається на капітуляцію – Малюська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути