четвер, 29 квітня 2010 10:03

Росія буде викачувати прибуток з українських уранових рудників

Росія буде викачувати прибуток з українських уранових рудників

Українська влада може прийняти пропозицію Росії про повномасштабну кооперацію наших ядерних галузей. Цього не можна допустити.

Про це на прес-конференції заявила головний науковий співробітник Інституту проблем національної безпеки Ольга Кошарна, передає кореспондент Gazeta.ua.

"У документі, вивішеному на урядовому сайті Росії, йдеться про створення спільного підприємства з розробки Новокостянтинівського урану в Україні протягом третього кварталу цього року. Але в Новокостянтинівку вкладені величезні бюджетні кошти України - близько 800 млн. дол.", - зазначила вона.

Ціна на уран зростатиме, а Росія вкладати гроші не буде, впевнена Кошарна.

"Безумовно, вона (Новокостянтинівка - ред.) є ласим шматком для російського атомного промислового комплексу. Росія пропонує видобувати уран у нас на готовому руднику, не вкладаючи туди гроші. Ціна на уран зростатиме, це очевидно. Ця угода одностороння, кабальна і рабська", - сказала експерт.

Вона відзначила, що Росія ставить питання про об'єднання паливного циклу. Експерт підкреслила, що прем'єр-міністр Володимир Путін помиляється, кажучи, що українське "атомне машинобудування завантажене виключно працюючи на російському ринку".

"Я, як людина, яка брала участь у підготовці міжвідомчих угод, була надзвичайно здивована стилем викладу. Угода повинна носити рамковий характер, але деякі статті виглядають як протокол за результатами домовленостей двох урядів", - сказала Кошарна.

Вона повідомила, що в додатку до документа перераховані об'єкти, які повинні увійти в атомний альянс. Всі вони розташовані в Україні, і нічого не говориться про конкретні об'єкти в Росії.

"Згідно з пропозицією Росії, Україна повинна внести відповідні зміни до законодавства, відмовитися від "імунітету проти судових розглядів". Все повинна Україна! Чи вистачить у наших чиновників, уряду сили волі чинити опір російському натиску?" - запитує науковий співробітник.

Вона зазначила, що уран дійсно є стратегічною сировиною для Росії. Країна відчуває нестачу урану власного виробництва.

"Я бачила один конфіденційний документ 2006 року, який стосувалося балансу урану Росії. Наші копальні були в нього включені", - повідомила Кошарна.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Росія буде викачувати прибуток з українських уранових рудників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути