вівторок, 15 грудня 2020 13:04

Родини лікарів, які загинули від Covid-19, не отримують обіцяних від держави грошей

Грошові виплати від держави отримали лише близько 20 родин лікарів, які померли від Covid-19 лікарів. Хоча за час пандемії хвороба забрала життя понад 200 медичних працівників. Про це повідомляє Bihus.Info.

Станом на 12 листопада було відомо про 236 смертей медиків від Covid-19, яким вони інфікувалися на роботі.

Спеціальна комісія, яка розслідує смерті лікарів, встигла розглянути 112 випадків і лише в 34 визнати, що вони справді заразилися на роботі. При цьому максимальні гарантовані державою виплати отримали лише члени 21 родини померлих медиків.

Фондом соцстраху проведено одноразові страхові виплати членам сімей у 21 випадках в розмірі 1,57 млн грн на кожну та у 22 – по 210,2 тис. грн.

Серед родин померлих медпрацівників, які не отримали виплати – сім'я лікаря Івана Венжиновича, світлину з яким використовували по всій Україні для соціальної реклами із написом "Дякую".

 

Чоловік помер 30 вересня через двобічну пневмонію. У нього залишилася дружина – теж медик, і 2 дітей. Компенсації вони не отримали, бо ПЛР-тест показав негативний результат, хоча всі симптоми Івана вказували на Covid-19. Уже після смерті лікаря МОЗ оновило накази, згідно з якими ПЛР-тест більше не єдине, що визначає наявність хвороби. Але для дружини медика це вже нічого не змінить. Ірина Венжинович не вірить в те, що може отримати хоч якісь виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зроблю все, аби ви мали гарну зарплату" - Зеленський привітав медиків

Ще одна історія стосується Черкас, де лікар Олег Гайда 26 років працював хірургом у місцевій поліклініці. 30 червня чоловік помер від ускладнень спричинених коронавірусом. Йому було 52 роки. Він лише на 2 тижні пережив свого брата Івана – керівника військового шпиталю у Львові. Який теж помер від ускладнень, спричинених коронавірусом.

 

У справі Олега Гайди засідало 2 комісії – обидві підтвердили, що лікар заразився Covid-19 на роботі. Але попри це Фонд соцстрахування відмовився платити і нині через суд оскаржує рішення комісій. Зрозуміти логіку і поведінку Фонду соцстраху родина загиблого медика не може. Таким чином виходить, що під час епідемії родині лікаря, який у цій епідемії загинув, доводиться битись за державну допомогу у суді.

"Фонд аргументує, що не надали документального підтвердження, що лікар інфікувався від інфікованого пацієнта. Водночас матеріали справи містять перелік осіб з підтвердженим діагнозом, з ким контактував лікар у цей час, які, як вирішили 2 комісії, були цим джерелом", – каже юристка з питань охорони здоров'я Ольга Боженко.

Лідером за кількістю інфікувань коронавірусом в Україні залишається Київ. Там за добу виявили 1559 нових хворих. Серед областей найбільше інфікованих у Одеській, Черкаській, Запорізькій, Полтавській.

Зараз ви читаєте новину «Родини лікарів, які загинули від Covid-19, не отримують обіцяних від держави грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути