понеділок, 23 травня 2022 13:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Рівень партнерства з Польщею максимально високий" – чим важлива зустріч Дуди й Зеленського

"Рівень партнерства з Польщею максимально високий" – чим важлива зустріч Дуди й Зеленського
Польща зараз – один з найбільших союзників України, говорить Олександр Сушко. Фото: Дивись.Info

Зустріч президентів України Володимира Зеленського й Польщі Анджея Дуди показала готовність просуватися в багатьох пунктах порядку денного. Навіть тих, де раніше країни мали розбіжності. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Сушко, директор Центру миру, конверсій і зовнішньої політики.

"Цей візит визначає максимально високий рівень стратегічного партнерства між Польщею та Україною за всі часи. Можна зазначити близькі взаємини двох президентів. І готовність просуватися в багатьох пунктах порядку денного, навіть тих, де раніше були розбіжності", – говорить Сушко.

Одна з найбільших проблем, яка була ще до війни, а зараз дуже загострилася, – це перетин західного кордону, пояснює експерт.

"Цей перетин потребує багатьох годин у чергах. Україна ще не подолала цю проблему попри численні переговори. Наш кордон – один із найважчих для перетину серед усіх європейських. Зараз ситуація стабілізувалася, але попередні проблеми нікуди не поділися. Тому питання кордону повертається на порядок денний, зокрема на рівні президентів", – каже Сушко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бої за Попасну й Сіверськодонецьк стануть для росіян "верденською м'ясорубкою" – Юрій Михальчишин

На кордонах зараз зав'язано багато негайних проблем, зокрема паливна криза, наголошує експерт.

"Не можна налагодити перетин кордону великої кількості автоцистерн. Взагалі, понад 80 відсотків шляхів зовнішньоекономічної торгівлі заблоковані – у зв'язку з війною, припиненням зв'язків з Росією та Білоруссю, блокування Чорного та Азовського морів. На західний кордон ще більше навантаження. Тому потрібне розв'язання питань пунктів пропуску. З Польщею у нас найдовший сухопутний кордон з найбільшою інтенсивністю руху", – каже Сушко.

Польща зараз – один з найбільших союзників України, говорить експерт.

"Зараз стоять питання про те, наскільки потужну допомогу треба надавати Україні. Чи рухатися швидко до членства нашої країни в ЄС, чи повільно. Чи надавати більше важкої зброї. Польща намагається бути лідером у розв'язанні цих питань", – додає Сушко.

22 травня Україну відвідав президент Польщі Анджей Дуда. Він виступив перед Верховною Радою, провів спільну пресконференцію з президентом Володимиром Зеленським.

Україна й Польща укладуть двосторонню угоду про прикордонно-митний контроль. Коли Україна стане членом ЄС, укладуть угоду єдиного умовного кордону.

Зеленський присвоїв польському Жешуву почесну відзнаку "Місто-рятівник". Він наголосив, що майже всі українські міста є побратимами польських.

Україна отримає 25 тис. т бензину з польських запасів. Ресурси почнуть надходити з початку тижня.

Зараз ви читаєте новину «"Рівень партнерства з Польщею максимально високий" – чим важлива зустріч Дуди й Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути