Ексклюзиви
вівторок, 06 серпня 2019 15:00

Рішення щодо Портнова прив'язане до політичної ситуації — адвокат

Рішення щодо Портнова прив'язане до політичної ситуації — адвокат
Відшкодування моральної шкоди та репутаційних втрат на 7 мільйонів адвокат називає необґрунтованим. ФОТО: Andriy Portnov

Рішення Печерського райсуду, яким екс-заступнику глави АП часів Януковича Андрію Портнову присудили компенсацію за репутаційну шкоду, прив'язане до політичної ситуації.

Таку думку Gazeta.ua висловив адвокат Роман Маселко.

"Рішення ухвалене у період, коли Портнов почав активно розказувати, що він притягне до відповідальності (колишню. — Gazeta.ua) політичну владу, у першу чергу, Порошенка. Справу слухали раніше, але рішення винесели зараз, коли Порошенко втратив повну владу, контроль над судами. Воно прив'язане не до закону, перш за все, а до політичної ситуації", — зазначає він.

"У зв'язку з іншою політичною ситуацією Портнов відчуває певну силу. Хоча мені хотілося б дуже бути впевненим, що це його хибне враження — начебто він може себе відчувати абсолютно безкарним. Я сподіваюся, що нова влада справді не буде цього показувати", — додає адвокат.

Суддю Сергія Вовка, який виніс рішення на користь Портнова, Маселко називає можливо заангажованим, а суму компенсації 7 млн грн — необґрунтованою.

"Навіть за втрату життя, за втрату рідних, здоров'я, інвалідність наші суди виносили 200-250 тисяч - до мільйона. 7 мільйонів — це гігантська сума. Я щось сумніваюся, що об'єктивний суд оцінив би у таку суму моральні страждання та репутацію Андрія Портнова", — вказав Маселко.

На самого Портнова українські правоохоронці за 5 років нічого не знайшли. Причини у "відсутності слідів" і належної доказової бази, пояснює адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анексія Криму: СБУ перевіряє причетність Портнова

Нині є великий запит на судову реформу, а у нової влади — всі можливості, вказує Маселко.

"Президент до обрання обіцяв, що застосовуватиме напрацювання громадськості. Багато представників його партії підтримали ці пропозиції й сказали, що судова реформа є ключовою. Рябошапка (заступник глави Офісу президента. — Gazeta.ua) неодноразово казав, що першими кроками буде перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради юстиції, що є необхідним для початку нової реформи. Очікування є, обіцянки є, розроблений механізм є, законопроект уже є. У них є всі можливості", — додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із судовою реформою повний провал

2 серпня суддя Юрій Вовк задовольнив позов екс-заступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова. Він позивався Мін'юсту та Держказначейства за нібито завдану шкоду його репутації. Репутаційною шкодою сторона захисту Портнова називає найменування його "підозрюваним" у листуванні Генпрокуратури та посла України в Канаді з одного боку та урядом Канади з іншого 2014-го. За це проти Портнова застосували санкції, заявила адвокатка Олена Ісаєвська. За словами самого екс-заступника глави АП, на той момент він не був підозрюваним у жодному провадженні. За словами Ісаєвської — був, але недовго.

Представники Мін'юсту, Держказначейства, ГПУ та МЗС просили відмовити в позові з огляду на безпідставність вимог. Посол України в Канаді Андрій Шевченко, з якого збирається стягувати кошти Портнов, у коментарі Слідству.Інфо назвав позов "неадекватним і політично вмотивованим".

Зараз ви читаєте новину «Рішення щодо Портнова прив'язане до політичної ситуації — адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути