вівторок, 03 листопада 2020 12:28

Рішення КСУ вплинуть на кримінальні справи - суддя

Рішення КСУ вплинуть на кримінальні справи - суддя
Рішення КСУ можна порівняти з рішеннями Європейського суду з прав людини в аспекті застосування заходів загального або індивідуального характеру. Фото: ukraina24.segodnya.ua

Правовим наслідком рішення Конституційного суду України може бути застосування заходів як загального, так і індивідуального характеру, спрямованих на відновлення порушених прав конкретної особи.

Про вплив рішень КСУ на кримінальні процеси розповіла суддя Великої палати Верховного суду Олександра Яновська під час доповіді "Відновлення порушених прав VS правова сталість: вплив рішень Конституційного суду України на кримінальні провадження", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді збирають підписи за відставку КСУ

"Ми стикаємося із ситуаціями, коли судові рішення пройшли всі інстанції національних судових органів, але водночас очевидним є порушення прав, гарантованих Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Тобто виникає колізія між необхідністю збереження сталості судових рішень і забезпеченням захисту або відновленням порушених прав", - наголосила Яновська.

Рішення КСУ за своєю природою покликані захищати права людини, в них може бути встановлена ​​неконституційність окремих норм, додала суддя.

"Рішення КСУ можна порівняти з рішеннями Європейського суду з прав людини в аспекті застосування заходів загального або індивідуального характеру. Певною мірою те, про що говорить КСУ у своїх рішеннях, тобто зміни нормативного рівня, є заходом загального характеру. Крім того, правовим наслідком рішення КСУ може бути застосування певних заходів індивідуального характеру - здійснення заходів, спрямованих на відновлення порушених прав конкретної особи", - зазначила Яновська.

Якщо КСУ визнає неконституційним визначення кримінальної відповідальності за те чи інше діяння, то це є підставою для закриття кримінального провадження, пояснила вона.

Також суддя зазначила, що встановлена ​​КСУ конституційність або неконституційність правового акта чи положення є однією з ключових обставин для перегляду справи.

"Тобто, рішення КСУ може бути підставою для перегляду судових рішень, які набули чинності, за винятковими обставинами".

Минулого тижня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за невірогідне декларування.

30 жовтня біля КСУ відбулася громадська акція "Відправимо суддів-зрадників до Ростова". Учасники акції протесту закидали двір КСУ фаєрами, презервативами і димовими шашками. Суддів, які ухвалювали скандальне рішення, вимагали відправити до російського Ростова.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Зеленський сказав, якщо депутати відмовляться звільняти суддів Конституційного суду, може відбутися розпуск Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Рішення КСУ вплинуть на кримінальні справи - суддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути